Атанас Мерджанов: Със строителния бранш трябва да се говори спокойно

Мисия София

16-12-2018, 15:01

Снимка:

БНТ, Кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Атанас Мерджанов: След двe коалиции с ДПС, БСП винаги е на губещата страна

Искането за проверка от чужда лаборатория може да отвори вратите за конкуренти на нашите фирми

„Ситуацията наистина е парадоксална, бих казал безумна." Това заяви Атанас Мерджанов от БСП в ефира на БНТ. Той коментира мирното шествие на строителите от изминаващата седмица, които се обявиха категорично против клеветническа кампания, която според тях идва от БСП.

„Тъй като е нужен страховит политически талант, да насочиш критиките си, вместо към управляващите, към строителния бранш. Имаме поредица от несръчни действия", коментира Мерджанов действията, дошли от страна на БСП.

Мерджанов посочи, че Камарата на строителите е допуснала грешка, като е искала отзоваването на няколко народни представители. „Но след това, започнаха едни действия, които не кореспондират с истинското естество. И критика, която би трябвало опозицията да упражнява над управляващите. Стана така, че едва ли не БСП е срещу строителите. Аз не съм адвокат на строителния бранш, който се разви изключително добре през последните години, такъв трябва да бъде всеки български политик“, каза той и подчерта, че това трябва да става при спазване на правилата.

На въпрос - От какво се разграничавате от БСП? Мерджанов отговори: „Съмнения за некачествено изпълнение, съмнения за корупция има и те ще продължават да съществуват, докато няма един работещ диалог между опозицията, между излъчени наши представители, на БСП, които са експерти в съответната област, които в съгласие с контролните органи да направят съответните проверки", заяви Мерджанов.

„Искането за европейска лаборатория, която да проверява нещата, не ми звучи убедително. Моите колеги трябва да си дават сметка, че това би отворило вратите за други конкуренти на нашите фирми“, допълни той.

„Не е без значение, кой ще усвоява европейските средства за следващия програмен период. И тук строителите са абсолютно прави. Малко тъжно ми стана, тъкмо моите колеги, така лековато да настройват цял един строителен бранш. В него са заети 200 – 250 хил. души, част от тях симпатизанти на БСП", подчерта социалистът.

„Ние не бива с лека ръка да затриваме това, което са постигнали българските строители. Да, при строго спазване на правилата, при много повсеместен парламентарен контрол, при излъчени експерти, които да присъстват в процедурите", каза още Мерджанов.