Петя Аршинкова: Чувството да играеш за България е несравнимо

В началото на годината Петя дебютира за националния отбор на България за Фед Къп

Петя Аршинкова завършва годината на №660 място в световната ранглиста. 20-годишната Аршинкова спечели през тази година титлите от Държавните първенства на България за жени в зала и на открито. В началото на годината Петя дебютира за националния отбор на България за „Фед Къп". Аршинкова даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

 

- Петя, намираме се в края на 2018-а година. Доволна ли си от постигнатото през тази година ?

- Да, доволна съм от постигнатото през този сезон. В края на миналата година започнах да работя с екипа на ТК „Левски" - Михаил Кънев, Йордан Кънев и Константин Георгиев. Мисля, че благодарение на взаимните ни усилия показах значително израстване. Успях да подобря играта си както на техническо, така и на тактическо ниво.

- Спечели титлите на Държавното първенство в зала и на открито. Трудно ли стигна до тези успехи ?

- Да, през тази година успях да спечеля и двете държавни първенства за жени, което беше много значим успех за мен. До преди това тази титла все ми се изплъзваше. Никога не е лесно да се играе на държавно първенство, особено като фаворит. Има напрежение във всеки един мач, но съм изключително щастлива, че успях да се справя с него. Първенството в зала може би ми беше една идея по-трудно от психическа гледна точка, тъй като ми беше първа титла, но лятото вече бях доста по-уверена, което се видя и от резултатите.

- Труден ли е преходът към женския тенис ?

- Преходът от юношеския към женския тенис никак не е лесен. Тенисът, който се играе при жените е доста по-агресивен, а грешките са сведени до минимум при по-добрите играчи. Нужно е време да се свикне с това по-високо темпо на игра.

- Имаше ли време за почивка след края на сезона?

- Почивка е силно казано. По-скоро след дългото турне, което изиграх в Австралия, треньорите ми оставиха една седмица, за да мога да се прибера до Пловдив и да се видя със семейството си. Веднага след това започнах усилена подготовка за новия сезон.

- Към какво е насочена подготовката ти в момента. По принцип на какви турнири ще наблегнеш през следващата година ?

- В момента работим главно върху подобряване на физическата ми подготовка. Наблягаме на тежки тренировки във фитнеса и на тенис корта. Целта ни е да съм в оптимална физическа форма за новия сезон. Плануваме да участвам на турнири с награден фонд от 25,000 долари или при възможност на по-големи. В началото на годината турнирите обикновено са доста по-силни, тъй като през зимата не се организират толкова много състезания.

- През тази година дебютира за националния отбор на България в турнира „Фед къп". Какво беше чувството от това преживяване?

- Да бъда част от националния отбор на България беше невероятно преживяване. Чувството да играеш за България е несравнимо. Атмосферата беше съвсем нова за мен. Макар и да съм била част от националните отбори във всички възрастови групи, този форум е нещо съвсем различно. Виждаш най-добрите състезателки от всяка държава на едно място. Само да си там можеш да научиш много неща - да ги гледаш как тренират, как се подготвят за мач, как се държат на корта. За мен беше много полезно и се радвам, че ми беше дадена тази възможност.

- Изключително силни противници очакват България на турнира на „Фед къп"?

- Да, видях в каква група сме. Няма да ни е лесно, но вярвам, че всичко е възможно и при добра подготовка и много желание имаме шансове. Все пак не знаем дали всички ще участват с първите си ракети. При този формат двойките са от голямо значение и могат да се окажат решаващи.

- Какво си пожелаваш за следващата година ?

- За новата година си пожелавам най- вече да съм здрава и да имам късмет. Вярвам, че всичко останало човек може да постигне и сам.