Гергана Топалова: Следващата година е изключително важна за мен

Тя спечели титлата на турнира за жени в Кайро с награден фонд от 15 хиляди долара

Този сезон за Гергана Топалова бе преходен от девическия към женския тенис. Талантливата българка завършва годината под номер 625 в световната ранглиста. Тя спечели титлата на турнира за жени в Кайро с награден фонд от 15 хиляди долара. Топалова стана и шампион на България за девойки до 18 г. За съжаление контузия и попречи да се класира за младежките Олимпийски игри. Топалова даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

 

- Гергана, намираме се в края на 2018-а година. Доволна ли си от постигнатото през нея?

- Не мога да не съм доволна от своето представяне през 2018 година след трудното начало поради тежката контузия, която получих по време на „Australian open". Благодарение на екипа ми от тенис клуб "Левски" и на д-р Тони Георгиев само 3 месеца след операцията можех отново да участвам на турнири. Завършвам годината под номер 627 при жените, което за мен е доста добро класиране, постигнато в участие само в няколко състезания. Всички резултати през годината нямаше да са възможни без подкрепата и на моето семейство и Българска Федерация по тенис, за което им благодаря.

- Можем ли кажем, че тази година е преходна за теб от девическия към женския тенис?

- През 2018-а участвах основно в турнирите за девойки от висока категория и на турнирите от Големия шлем - Australian open, Roland Garros и Wimbledon. 2019 година за мен е изключително важна и ще е началото на тенис кариерата ми при жените.

- За съжаление контузиите не те подминаха. Трудно ли е да си извън корта в такъв период?

- Да, както споменах в началото, след контузията претърпях операция и доста дълго време бях извън корта. За мен това беше един изключително дълъг и труден период и пропуснах важни за мен турнири.

- Спечели титлата в Кайро на турнир от ITF. Там ли беше най силното ти представяне?

- Титлата в Кайро има огромно значение за мен, тъй като спечелих този турнир много скоро след контузията, когато все още не бях в оптимална форма и търсих добрата си игра. Тази титла ми даде увереност и самочувствие и ми помогна в следващите турнири. Тук е мястото да отбележа, че не по-малко значима и важна за мен е титлата ми от първенството на България до 18 години на сингъл и на смесени двойки. По-късно през годината спечелихме държавното отборно първенство за жени заедно с тенис клуб "Левски".

- Също в Кайро спечели и титла на двойки заедно с Петя Аршинкова. По принцип смяташ ли да продължиш да участваш редовно в турнири по двойки?

- Мачовете на двойки развиват много качества в състезателя. Основната ми цел е постигане на максимално добри резултати на сингъл, но двойките ще продължат да бъдат важна част от моето развитие.

- На два пъти през тази година беше част от отбора на ITF до 18 години Помогна ли ти участието в тези отбори?

- На първо място поканата да участвам в отбора на Международната тенис федерация на два пъти е голямо признание за мен. Имах възможността да се подготвям и да общувам с много различни състезатели под ръководството на опитни треньори от различни континенти.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през годината?

- Да съжалявам че не успях да се класирам за младежките Олимпийски игри, което беше една от целите ми за годината, но контузията ми попречи да постигна тази цел.

- Към какво е насочена подготовката ти в момента. На какви турнири ще наблегнеш през следващата година?

- С кондиционния ми треньор Светослав Андонов работим изключително интензивно върху физическата ми подготовка, а с треньорите ми по тенис Михаил Кънев и Йордан Кънев продължаваме да развиваме всички аспекти от играта ми в корта. През следващата година ще наблегна на турнири за жени, като плановете ни са да започна с участие на състезания с награден фонд 25 хиляди долара. Надявам се на добро представяне, което да ми даде възможност да подобря класирането си в ранглистата и да имам възможността да участвам и в турнири от по-висока категория.

- Имаше ли време за почивка след края на сезона?

- За мен сезона приключи с дълго турне в Австралия, където участвах в четири турнира за жени и се представих добре. Така че след завръщането ми в България, треньорите ме наградиха с една седмица почивка. Една седмица, която прекарах със семейството и приятелите ми.

- Какво си пожелаваш за следващата година ?

- Пожелавам си на първо място да съм здрава, семейството ми и треньорите ми да продължат да вярват в мен и всички заедно да работим за по-добри резултати