Пет са полезните билки за зимата

Те засилват имунната система

Зимата е сезон, който изисква промяна в хранителния ни режим. Има естествени антиоксиданти, които помагат много на организма да засили имунната система, която през зимата е изключително податлива на настинки и грипни заболявания. Разбира се, тези билки могат да се консумират и във всеки друг сезон, но зимно време те са изключително необходими и полезни.

КУРКУМА

Куркумата често е наричана "храната на бъдещето" и това съвсем не е случайно. Тя е един от най-мощните естествени антиоксиданти и имуностимулатори. Допълнително куркумата има и превантивна функция срещу акумулирането на калций в жлъчката и има подчертан благоприятен ефект върху метаболизма и храносмилането.

БОСИЛЕК

Добър източник на фибри. Тази билка помага за детоксикация на черния дроб и успокоява нервите. Етеричното й малко помага при кожни заболявания, тъй като има мощни противовъзпалителни качества.

ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът е мощен антиоксидант, който се използва често при различни видове възпаления. Той намалява болката и подобрява движенията в ставите. Препоръчва се и при намаляване на кръвното налягане.

КАНЕЛА

Канелата понижава кръвната захар и се използва широко от диабетици и хора с висок риск за развитие на диабет. Тя е полезна и при раздразнен стомах.

РОЗМАРИН

Тази билка е известна от дълбока древност и е на почит още от древногръцките лечители, като лек за редица болести. Розмаринът съдържа антиоксиданти, които борят раковите болести. Преустановява загубата на косми при косопад, успешно се бори с пърхота, целулита и възпаленията по кожата. Той подобрява паметта, концентрацията и кръвообращението. /www.economic.bg/