Даниела Димитрова : Нося много от българската сила и дух

Печели титлата на силен турнир от втора категория на ITF в Италия

Едва на 16 години Даниела Димитрова е №78 в световната ранглиста за девойки до 18 г. През тази година талантливата българка спечели силен турнир в Италия и дебютира в турнирите от Големия шлем. Даниела беше част и от националния отбор на България до 18 г. Димитрова даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

 

- Даниела, намираме се в края на 2018-а година. Доволна ли си от постигнатото през тази година ?

- Доволна съм, че аз и семейството ми бяхме в добро здраве, но като игра имах пропуснати възможности.

- Спечели титлата на силен турнир от втора категория на ITF в Италия. Там ли беше най силното ти представяне ?

- Да. Като потвърждение са титлите и трофеите, които взех. Това беше най-доброто ми представяне за изминалата 2018 година.

- Играеш и в турнирите на двойки. Допадат ли ти мачовете по двойки и по принцип смяташ ли да продължиш да участваш редовно в турнири на двойки?

- Да, за мен е удоволствие да играя двойки. Пак е тенис, но не усещам напрежение, така както при сингъл мачовете. Ще продължа да играя, ако съм в добър контакт с някой играч.

- През тази година игра за първи път на турнири от Големият шлем. По различно ли е да си част от тези надпревари?

- Да, да играя на турнири от Големия шлем е много престижно и е незабравим урок за всеки. Чувството е незабравимо.

- В момента си № 78 в световната ранглиста при девойките. Въпреки че си на 16 години, смяташ ли че е голяма разликата до първите места?

- Зависи от играча. Има много състезатели, които имат потенциала да са в топ 5 или топ 10, но са 80-ти или 90-ти в света. Вярвам, че на тази възраст е много важно да продължиш да работиш усилено и да не губиш фокус. Да не се обезкуражаваш от загуба или две. Резултатите рано или късно идват, когато силно желаеш нещо и си всеотдаен.

- Беше част от нациналния отбор до 18 г. в Русе. Какво беше чувството да играеш пред родна публика?

- Хареса ми, както и подкрепата, която получих от всички хора, които бяха отделили от времето си, за да дойдат да ни гледат. Усетих подкрепата на публиката, въпреки че не успях да дам 100% от себе си.

- Рядко идваш в България, какво е чувството да бъдеш тук?

- Аз съм българка, макар по документи и местоживеене да не съм напълно. Харесвам България, както и нейния дух. Чувствам се комфортно там и мисля, че нося много от българската сила и дух, все пак те са в кръвта ми.

- Ще продължиш ли и за в бъдеще да играеш за националните отбори на България?

- Играя за България сега и това е важното. Какво ще се случи в бъдеще, никой не знае. Важното е, че нося България в сърцето си.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не успя дa постигнеш през годината?

- Втората част на годината беше трудна за мен, защото имах много възможности, но не успях да бъда достатъчно стабилна, за да се възползвам от тях. Именно върху това ще работя през новата година.

- Към какво е насочена подготовката ти в момента? На какви турнири ще наблегнеш през следващата година?

- Подготовката ми ще бъде фокусирана върху моята ментална сила и физически слабости. Започвам с ITF турнири за девойки през февруари в Бразилия и в зависимост от резултатите ми там, с Гало Бланко и треньорите ми ще обсъдим как ще се развие следващата част на сезона. Определено през новата година ще наблегнем повече и на женски турнири.

- Имаше ли време за почивка след края на сезона?

- Да, имах седмица ваканция в САЩ, но сега отново съм в Испания и започнах пред сезонната си подготовка.

- Какво си пожелаваш за следващата година?

- Да се наслаждавам на играта, защото тенисът е велик спорт и въпреки трудностите, които носи, да извличам само позитивите на играта. Да давам всичко, на което съм способна и да постигам по-добри резултати. Пътят към това да си най-добрият сред най-добрите е дълъг и труден, но аз имам страхотна подкрепа от толкова много хора и вярвам в себе си, че мога да го постигна.