Катерина Димитрова : Доволна съм от постигнатото през годината

Димитрова стана вицешампионка на Мастърса в Реджо Калабрия (Италия)

Преди няколко дни Катерина Димитрова се прибра от участие в турнири и тренировъчен лагер в САЩ. Талантливата българка беше част от отбора на ITF за девойки до 14 г,съобщава БФ Тенис.

 

През тази година Димитрова стана вицешампионка на Мастърса в Реджо Калабрия (Италия). Като част от отбора на ITF през лятото Катя спечели две титли на турнири от първа категория до 14 г. и 16 г. в Регенсбург (Германия). Преди две години тя беше избрана за най-полезен състезател на Европейското отборно първенство до 12 г., където България спечели златните медали заедно с Денислава Глушкова и Стела Пеева. През тази година Катя бе част от националния отбор до 14 г., който взе шесто място в Европа и девето в света. Димитрова даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис.

- Катя, преди няколко дни се прибра от САЩ, където беше част от отбора на ITF до 14 години. Разкажи за преживяването си от последния месец и колко полезно е то за теб?

- Прекарах си страхотно, много е хубаво да бъдеш част от отбора на ITF, GSDF . Това беше една уникална възможност за мен да играя тези турнири. Запознах се с много деца от целия свят. Наслаждавах се напълно през целия месец. Научих много нови неща, за което съм благодарна на целия екип. С партньорката ми бяхме много близо до спечелването на титлата на двойки на Eddie Herr и малко късмет не ни достигна. Смятам, че представянето ми на Orange bowl беше достойно и се наслаждавах на цялото преживяване.

- С какви треньори и момичета тренира ?

- Имахме две треньорки. Бетина Фулко от Аржентина, която е бивша професионална тенисистка, и Янина Миниери от Чили. В отбора бяхме събрани шест момичета и шест момчета от целия свят. Много съм щастлива, че имах възможността да се запозная и тренирам с тях и да бъда част от отбора.

- Как се справяш сама далеч от дома си за толкова дълъг период?

- Справям се добре. Разбира се, че ми липсват семейството и приятелите, но пък намирам много нови там, които ми помагат да се справя с това.

- Разкажи кога започна да тренираш тенис и как се запали по този спорт?

- Започнах да тренирам тенис, когато бях на 6 години и половина. Спомням си как един ден баща ми ме заведе на стената на училището близо до нашия блок, даде ми топка и ракета и двамата почнахме да играем. На мен много ми хареса този спорт и затова той ме записа да тренирам тенис.

- Къде тренираш основно и с кой треньор?

- Тренирам в ТК ,,Пловдив 1981" с Петър Рангелов.

- Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?

- Да. Чувствам голяма подкрепа от семейството ми, приятелите ми, клуба ми, училището ми и от федерацията по тенис, без която нямаше да може да се случи всичко това.

- Намираме се в края на 2018-а година. Доволна ли си от постигнатото през тази година ?

- Беше тежка, но изпълнена с прекрасни моменти и преживявания година. Благодарна съм за всичко, което се случи през нея. Изпълних целите си, за което съм много щастлива.

- Страхотно представяне с националния отбор на България за девойки до 14 г. Можеше ли да се класирате и още по напред на световното и какво е чувството да играеш за България?

- Така е. Можеше да се класираме и по-напред можехме и да сме в топ 8. Пропуснахме мачбол на решаващия мач на двойки срещу Япония. Чувството да играеш за България е уникално. То е почти неописуемо.

- Къде според беше най-силното ти представяне през годината?

- Мисля, че най-доброто ми представяне беше на турнирите в Германия. Там спечелих първия си турнир от първа категория на Tennis Europe до 14години, което беше много специално за мен.

- Има ли нещо за което да съжаляваш, че не постигна през годината ?

- Можеше да се представя по-добре на някои турнири, но като цяло съм доволна от постигнатото през годината.

- Към какво е насочена подготовката ти в момента. На какви турнири ще наблегнеш през следващата година ?

- Имам да подобрявам много неща на корта и във физическата ми подготовка. Ще играя турнири до 16 години и ITF през следващата година.

- Върху какво трябва да работиш най-много?

- Да подобрявам играта си.

- Ще имаш ли време за почивка по празниците?

- Да. Имам почивка и заедно със семейството ми сме по коледните и новогодишните празници.

- Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да излизам с приятелите ми, да ходя на кино, да слушам музика, да чета книги.

- Имаш ли хоби?

- Харесва ми да рисувам.

- Как успяваш да съчетаваш училището и тренировките?

- Не е лесно да се съчетават и двете неща особено, когато имаш много домашни. Често ми се налага да ги пиша по време на турнирите, за да наваксвам .

- Какво си пожелаваш за следващата година?

- Всички, семейството ми, приятелите ми да сме живи и здрави, успехи и прекрасна 2019 година!Снимка на Деня

Щрихи от Плевен