Естествените елхи да не се изхвърлят в кофите за битови отпадъци

След като бъде свалена новогодишната украса от празнични естествени елхи те могат да бъдат превърнати в компост, който се използва за наторяване в паркове и градини.

От пет години на територията на Столична община е създадена организация за разделно събиране на зелени отпадъци, в това число естествените елхи. За целта е необходимо гражданите да ги поставят до сивите метални контейнери за битови отпадъци. Оттам те се събират със специализиран автомобил от фирмата изпълнител за района и се транспортират до Инсталацията за биологично третиране в Хан Богров. След преработване от тях се получава компост.

В крайградските райони като "Кремиковци" (с. Челопечене и с. Яна), "Панчарево" (с. Лозен), "Витоша" (с. Владая) и "Връбница" (с. Мрамор) има обособени места за изхвърляне на зелени отпадъци, където целогодишно гражданите могат да оставят такива отпадъци, вкл. и естествени елхи.

За 2018 г. са преработени 14 001,4 тона зелени отпадъци, а количеството произведен компост е 10 055 тона.

Естествените елхи, които са с корени, могат да бъдат засадени в междублокови пространства, в градинки и дворове, като се полагат грижи за тях.