Излезе от печат ново научно издание на РИМ - Пловдив

То е "Ролята на Община Пловдив за развитието на града през периода 1886 – 1944 година“

Излезе от печат ново научно издание на Регионален исторически музей – Пловдив .

Това е първото монографично изследване за ролята на местното самоуправление за развитието на един от най-големите български градове през периода на капитализма. След Съединението от 1885 година Пловдив изгубва престижното си положение на столичен град и макар да запазва позицията на исторически утвърдил се център на една от най-плодородните и важни за страната области, постепенно се превръща в обикновен окръжен град. Неговото развитие и модернизация са предоставени на „крехките възможности“ на местното самоуправление, твърде често обезсилвано кадрово и финансово от централната власт.

На база неизвестен досега огромен по обем документален материал авторът Стефан Шивачев разкрива реализацията на най-важните за града инфраструктурни проекти за водоснабдяването с чиста планинска вода от Родопите, изграждането на канализацията, градоустройственото развитие, електрификацията , екологията, транспорта и образованието. Търсят се отговори на въпросите за вината за унищожаване на Марково тепе и части от останалите хълмове, защо в Пловдив не е изграден трамваен транспорт, защо държавата е била „мащеха“ за втория български град, гръмко именуван културна столица, кои са най-успешните кметове и кои са най-корумпираните? Проследява се взаимодействието между местната и централната власт, което достига драстични примери, особено когато те са доминирани от различни политически сили. Важно място е отделено на финансирането на общината и заробващите условия на заемите от БНБ.

През тези шест десетилетия е натрупан безценен опит, актуален и днес, когато общинското самоуправление отново е най-важният фактор за развитието на града и в нейната дейност се събират всички аспекти на стопанския, обществен и културен живот на града.

Изданието е в продажба в музея на цена от 8.00 лева.