Мъжко хоро в ледените води на Тунджа

Уникалният ритуал в Калофер бе наблюдаван от ЮНЕСКО

На Богоявление в Калофер се спазва многогодишна традиция – мъжко хоро, информира tribune.bg. Рано сутрин гайди и тъпани озвучават града, а местни мъже навлизат в ледените води на Тунджа под звуците на песента "Залюбила е Василка". Всички те са облечени в традиционни за региона носии. След като кръста бе изваден от водите, по традиция бе даден на най-малкия участник 8-годишно момче.

Който навлезе в ледените води на реката, не го лови болест – това разказват калоферци и са категорични, че е истина.

Тази година хорото се игра първоначално само от жители на подбалканския град, а след това и гости на Калофер можеха да се включат в него.

Според една от легендите уникалната традиция датира от османското владичество. Империята дала Калофер на хайдути да живеят без данък, при условие, че не я нападат. Със своето ледено хоро калоферци целели превантивно да взимат страха на околните села.

Хиляди хора от страната и дори чужденци се стекоха днес в града, за да видят леденото хора. Ритуалът е наблюдаван и за трета поредна година от ЮНЕСКО. Затова и само калоферци влязоха във водите на реката – за да се признае ритуалът за нематериално културно наследство.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"