Илияна Йотова бе на честванията за Ботев в Калофер

Отбелязваме 171 години от рождението на поета-революционер

„Днешните окови на нищетата, на неправдата и омразата трябва да бъдат разсечени така, както Ботев разсичаше със сабята и словото си робските окови.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в тържественото си слово на честванията на 171-годишнината от рождението на Христо Ботев, които се проведоха в Калофер.
„Нека днес прочетем завета на българския революционер и гениален поет, който повелява – няма място за полуистини, полугерои, полусвобода, полувяра, за „слепци с очи“, за псевдогерои и лъжеидеали“, призова вицепрезидентът.
„Да бъдеш без свобода свободен, защото духът не признава окови, силно да любиш и мразиш, но да си силен и за да поискаш прошка – това не е дадено на всеки. Само на избраните“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът посочи, че думите на Ботев са актуални и днес, стиховете – все така верни, а сатирата пробожда право в сърцето.
Илияна Йотова цитира веруюто на Ботев, че човек в пълния смисъл на думата може да се нарече само онзи, който е свободен. „Днес ние продължаваме да търсим свободата в себе си, някои дори я смятат за опасна“, заяви вицепрезидентът. По думите й днес отнемаме права, все по-разделени и по-отчуждени сме от всякога.
„И днес, 171 години след рождението на Ботев, ги има „малките хора, които вършат големи работи“. Всеки от нас трябва да носи това самочувствие, защото в жилите ни тече тази кръв, защото стъпваме на земята, на която той падна на колене, за да я целуне с преклонение“, посочи Илияна Йотова.
„Никое тържествено слово не е достатъчно, за да изрази преклонението, възхищението и гордостта ни, че Христо Ботев е наш, един от нас, българин. По-важно от думите, красиво наредени в речите, е свидното кътче в сърцето на всеки българин, в което е запазено мястото за великия поет и революционер“, изтъкна вицепрезидентът. Илияна Йотова посочи, че националният герой е жив и отвъд пределите на България и упование в него търсят дори в далечното бесарабско село Задунаевка, в което Ботев за кратко е бил учител.
Илияна Йотова се обърна към множеството хора, стекли се да отдадат почит на Христо Ботев, с думите: „Всички ние днес тук сме пример за това как се пази национална памет, за това що е нестихваща национална енергия и колко жив е духът на свободата. Когато сме всички заедно, обединени от обща цел, към която се стремим с неизчерпаем плам, можем да изградим така жадуваното по-добро бъдеще за България.“
В края на словото си вицепрезидентът отбеляза, че свободата е избор на всеки.