Взеха мерки за обществения ред при откриването на Пловдив - ЕСК

Създадена е необходимата организация

Предвиден е значителен ресурс от полицейски сили и средства за недопускане на нарушения и гарантиране на сигурността по време на официалната церемония за откриване на  “Пловдив – Европейска столица на културата 2019” от 11 до 13 януари. Т
В деня на кулминацията на откриващото събитие – 12 януари (събота), от организаторите се очаква десетки хиляди жители и гости на Пловдив да присъстват на мащабен спектакъл на открита сцена на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”. Предвид необходимостта от завишени мерки за сигурност на масовата проява, за охраната на обществения ред са ангажирани служители от областната дирекция на МВР, Дирекция “Жандармерия” при ГДНП, СОБТ и подразделенията на “Специализирани полицейски сили”  в София и Пловдив.
С помощта на преградни съоръжения е очертан периметърът на събитието,  както и на обособените няколко вътрешни зони – за зрители, официални гости, медии, изпълнители и пиротехника.
Осигурени са мобилни полицейски екипи, които да патрулират около района и в централната градска част, а на подстъпите към зоните за публиката са изградени 23 пропускателни пунктове. На тях ще се извършват щателни проверки  на посетителите и личните им вещи съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Полицейските служители ще следят стриктно и няма да допускат: лица във видимо нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни разпознаването им; носене на оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; внасянето на пиротехнически изделия. За да се избегне затруднението и забавянето на осъществявания контрол на пунктовете е препоръчително зрителите да не носят  обемисти багажи.
При охраната на обществения ред ще се използва видеонаблюдение.
Определен ангажимент има и наета от организаторите частна охранителна фирма.
Във вътрешните зони доброволци с отличителни знаци ще упътват посетителите, а при възникнала необходимост ще оказват първа помощ.
За бърза реакция при извънредна ситуация на няколко места около сцената ще бъдат разположени екипи на спешна медицинска помощ и РДПБЗН с необходимата противопожарна и аварийна техника.
Със заповед на кмета на Община Пловдив се въвежда забрана за използване на дронове за заснемане на събитието, с изключение на медията с права за пряко излъчване.
С оглед ненарушаване на мерките за сигурност по време на откриващия спектакъл полицията напомня на живущите в съседство до го наблюдават при затворени прозорци на домовете си.
Поради очакваната интензивност на движението на МПС и с цел осигуряване на безопасността на движението в областния град ще се осъществява засилен и ефективен пътен контрол. Служители на “Пътна полиция” ще патрулират в районите на ключови кръстовища и при необходимост ще предприемат ръчно регулиране за подпомагане на трафика.
В рамките на съботния ден, от 12 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване инициативи, в града се въвежда следната временна организация на движение на автомобили:
- Забранява се преминаването по цялото протежение на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”, от кръстовището с бул. “Христо Ботев” до кръстовището с бул. “Шести септември”;
- Изходът от Старинен Пловдив и квартал “Капана” се осъществява през ул. “Фредерик Жулио Кюри” към бул. “Шести септември”;
- Спира се движението по ул. “Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”;
- Ограничава се достъпът към бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” от ул. “Граф Игнатиев” и ул. “Цанко Дюстабанов”;
- Забранява се паркирането на автомобили по:
ул. “Иван Вазов”, от кръстовището с ул. “Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. “Цар Асен”;
ул. “Цар Асен” до кръстовището с ул. “Цанко Дюстабанов”;
ул. “Д-р Г.М. Димитров”, от кръстовището с ул. “Цар Асен” до кръстовището с ул. “Крали Марко”;
ул. “Крали Марко”.
В тази връзка за улеснение на гостите на града са определени буферни паркинги, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.