На Къпанки в Перущица

На Иванов ден по стар стил млади мъже се потапят в реката за здраве и берекет.

Днес на вира до Чолаковия мост от 11:00 часа в Перущица празнуват обичая "Къпанки".

Обичаят "Къпанки" в Перущица е единствен по нашите земи. Поканени са всички младоженци да участват, за да съхраним традицията на родна Перущица. 

Според ритуала на Иванов ден по стар стил младите мъже, които са се оженили през изминалата година, се потапят в реката за здраве и берекет. Перущенци свързват скачането във вира и с поверието, че колкото повече мъже се хвърлят в него, толкова по-плодородна ще е годината. Хората вярват, че всеки престрашил се да скочи в реката, няма да боледува през цялата година, а в дома му ще цари разбирателство и благополучие. Защото къпанките са обичай, символизиращ сила и мъжество. А мъжете, нагазили във водите ги чака и радостта от бащинството. Според поверието, преди да седнат на празничната трапеза, младоженците пълнят ръкав от ризата на булките с вода от реката, за да ги дарят те със силно и здраво потомство. 

Празникът е съпроводен с много веселие, закачки с младоженците и, разбира се, с много вино за кураж и сгряване на младоженците, приятелите и роднини!