Йорданка Фандъкова се срещна с Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България

„Изграждане на зелени и нискоемисионни сгради, с отчитане на обществения интерес и влиянието върху градската среда“. Това препоръча кметът на София Йорданка Фандъкова при среща с Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБСБ).

"Инвестициите, които правите в бизнес сгради, влияят на околната среда, затова е важно вниманието към озеленяването и използването на енергоефективни материали и технологии" – посочи също кметът Фандъкова.

„За бизнеса е важно създаването на устойчиви бизнес сгради и затова ще продължим да акцентираме в създаването на сгради с много зелени площи, дървета и паркова среда“ – каза Таня Косева-Бошова – председател на Управителния съвет на АСБСБ.

Новите офис сгради и бизнес центрове са свързани с изграждане на инфраструктура и осигуряване на места за паркиране. „Още при планирането им е съществено и отчитане на възможността за достъп на служителите с обществен транспорт, което е важно за подобряване качеството на въздуха в града“ – посочи също кметът Фандъкова. По думите ѝ през последните години започнахме и изпълняваме най-мащабната модернизация на превозните средства на градския транспорт и разширението на метрото. С доставката на още 82 нови автобуса тази година автобусите на линия ще бъдат обновени на 90%, а метрото, за което предстои да бъдат пуснати първите 8 км от третия лъч, ще има общо 48 км метромрежа.

От Асоциацията подкрепиха насърчаване на използването на градския транспорт и посочиха, че внимателно следят проектите за развитие на транспорта, в т.ч. нощен транспорт, метрото и изграждане на инфраструктура. Адина Уелш, която е изпълнителен директор на „Райфайзен Пропърти Мениджмънт България“, посочи и интереса към насърчаване на ползването на споделено пътуване, което също е важно за намаляване на автомобилите в града.

На срещата Фандъкова запозна присъстващите с приоритетите за развитие на София, както и с проекта за бюджет на общината през 2019 г.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков представи проекта за изграждане на бул. “Филип Кутев“.

Столицата е с най-висок БВП на глава от населението и привлича половината от чуждестранните инвестиции – 52 на сто от преките чуждестранни инвестиции на страната. Според класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19“ на Di Intelligence София ще e сред най-атрактивните локации за бъдещи международни инвестиции в следващите 2 години. Класацията „Европейски градове и региони на бъдещето 2018/19“ се прави веднъж на две години и обхваща цяла Европа, базирайки се на задълбочен макроикономически анализ на данните от цели 489 локации (градове и региони) в общо 6 категории.

Асоциацията работи в тясно сътрудничество с Общинската агенция за инвестиции и в резултат на това беше реализирано съвместно участие с щанд на София на международното изложение в Мюнхен – EXPO REAL '2018, в което столицата на България като град получи отлична възможността да покаже своите предимства като място за инвестиции и бизнес. Предвижда се отново сътрудничеството в тази област да продължи.

В срещата участваха и арх. Здравко Здравков – главен архитект на София, заместник-кметът на София Дончо Барбалов и Владимир Данаилов – изпълнителен директор на Общинската агенция за инвестиции и приватизация.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"