Пловдивският хор "Евмолпея” отново ще пее в Сърбия

Българиада 2019 започва в уикенда тази седмица в Нови Сад

За пореден път пловдивската популярна девическа хорова формация „Евмолпея” с диригент д-р Рада Славинска и арт-мениджър Ганка Янкова е поканена да реализира празника на етническите българи в Сърбия, който ще се проведе през уикенда тази седмица.
По традиция, Българиадите събират нашенци от всички краища на западната ни съседка – да се видят, да споделят проблемите си, да си попеят български песни, да отстояват позициите си, да не губят идентичността си, а любим гост, сътрудник за опазване на българщината и приятел на тези своеобразни „български събори” е хор „Евмолпея”.
Вече седма Българиада те представят младия български дух, красота и талант пред нашите сънародници зад граница. Тази година пловдивските момичета са подготвили за своите приятели, живеещи в Сърбия, изцяло българска програма с акцент върху фолклорните обработки. Евмолпеите ще изненадат своите домакини чрез танци, мизансцен и атрактивно и емоционално поднасяне на своите песни.
През годините досега момичета са участвали два пъти в Българиади в средището на българи в централна Сърбия – село Бело блато, два пъти в гр. Иваново, два пъти в Нови сад. Сега отново се отправят към административния център на Воеводина – вторият по големина град на Сърбия – Нови сад, където имат много фенове и сред сръбската публика.
На път към Западна Европа „посланиците на добра воля” – евмолпеите, винаги са организирали концерти из цяла Сърбия – Ниш, Белград, Нови сад, Зреняник, Бело блато, Иваново, Кула, Сремски Карловци и други. Към днешна дата те имат записани в биографията си 34 самостоятелни концерти в Сърбия. Неведнъж на техните концерти са присъствали дипломатите от Българското посолство, начело с българския посланик. „Емолпея” е вдигала на крака публиката в някои от най-елитните сцени на Сърбия, като аулата на най-старата гимназия на Балканите – тази в Сремски Карловци, Тържествената зала на Белградската консерватория, Катедралния храм „Свети Сава” в Белград и мн. др.
И този път „Евмолпея” има за цел да стопли сърцата на нашите сънародници, да ги зарадва, да им вдъхне увереност, че там където има един българин има и България. Защото „златните мартенички” на България, както нарече евмолпеите председателят на Дружеството за български език, литература и култура Жарко Евтимов, държат в крехките си длани неугасващия български пламък на будителството.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен