Горан Джокович: Sofia Open ще бъде мултисъбитие

Турнирният директор на Sofia Open Горан Джокович говори пред медиите дни преди старта на турнира

Турнирният директор на Sofia Open Горан Джокович говори пред медиите дни преди старта на турнира в "Арена Армеец".

- Г-н Джокович, нека първо ви честитим победата на племенника ви Новак на Australian Open.

- Благодаря ви! Това не е успех само за сръбския тенис, но и за тениса на целия ни регион. Говорих с него. Новак харесва България, бил е тук. Надявам се отново да дойде. Поканил съм го да покара ски. Той знае, че тук има много хубави курорти за зимен спорт. Но нека да се насочим към Sofia Open, който се очертава да бъде най-силният турнир от сериите АТР 250. Изключително съм доволен, че съм директор на тази надпревара. В България хората обичат тениса. Надявам се този турнир да остане за дълго тук - поне още 15 години. Сигурното е, че София ще бъде център на тениса в Европа от 3 до 10 февруари.

- Кажете повече за работата си с българската федерация за съвместната програмата за млади таланти и по-специално - възможно ли е в София да има клон на академията на Новак Джокович?

- Както знаете, академия на Новак Джокович съществува в Сърбия. С българската федерация по тенис имаме план да пренесем част от най-хубавите проекти на тази академия в България. Имаме фонд за млади таланти, което е много важно за развитието на тениса. Това също ще бъде част от мисията на Sofia Open. Разговарях и с президента на Сърбия Александър Вучич по въпроса и той е на мнение, че един такъв турнир в региона може да допринесе изключително много за развитието на тениса на Балканите. Планираме да се организират и демонстративни мачове с благотворителна кауза, като целта ни е да доведем големи имена в тениса. Парите от тези двубои ще се използват за развитието на млади таланти.

- Има ли яснота около последната "уайлд кард" за Sofia Open?

- Разбира се! Както казах, държим тази покана като изненада и още няколко дни ще бъде така. Има няколко тенисисти, с които държим връзка, така че имайте малко търпение.

- Има ли все още шанс Григор Димитров да играе в "Арена Армеец"?

- Напълно ясно разбирам, че темата за Григор Димитров и Sofia Open винаги ще бъде актуална тук и това е съвсем нормално. За мен ще бъде голямо удоволствие, ако той дойде и играе в "Арена Армеец". Вратите винаги ще бъдат отворени. Последната "уайлд кард" все още е актуална.

- Предвиждате ли изненади за феновете в "Арена Армеец"?

- Естествено. Ще има много изненади за посетителите. Предвидили сме музикални изпълнения. Целта ни е да превърнем Sofia Open в мултисъбитие - тенис, бизнес, забава, шоу - всичко в едно. Очаквайте още много новини в следващите дни, свързани със звездите, които ще дойдат тук.