Инициативен комитет за честване на Евлогий и Христо Георгиеви учредиха в Карлово

Целта е популяризиране делото на най-големите български дарители

Национален инициативен комитет за честване 200-годишнината от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев бе учреден в Карлово.
Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, заместник-ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” – доц. Георги Вълчев, проф. Пламен Митев – декан на Историческия факултет в Софийския университет и проф. Христо Глушков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, доц. Стефан Шивачев – директор на Регионален исторически музей Пловдив, Радостина Николова – главен експерт в Министерството на образованието и науката; Дора Чаушева – директор на Националния музей „Васил Левски”, Мария Деянова – директор на Историческия музей - Карлово; заместник-кметовете на общината Антон Минев и Стойо Карагенски /и зам.председател на фондация „Васил Левски”/, президентът на Ротари клуб Карлово Петър Ламбрев, членове на организацията и Цветина Захарлиева – управител на Сдружението с нестопанска цел „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина” участваха в учредяването на комитета. За негов председател бе избран кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместници са министърът на образованието и науката доц. Красимир Вълчев, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Атанас Герждиков и Петър Ламбрев – президент на Ротари клуб Карлово, секретар е Антон Минев.
С цел популяризиране делото и документалното наследство на най-големите български дарители – карловските братя Евлогий и Христо Георгиеви, в програмата за националното честване ще бъдат включени научни форуми, тематични изложби, ученически и младежки инициативи и състезания.
Всички предложения от институциите, представени в Националния инициативен комитет, ще бъдат конкретизирани на втора работна среща, насрочена за 21 февруари в СУ „Св. Климент Охридски”.