В Пловдив отдадоха почит на жертвите на комунистическия режим

Поклонението бе организирано от Съюза на репресираните

Паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт бе почетена пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов” пред сградата на общината. Поклонението бе организирано от Съюза на репресираните от комунистическия терор, а сред присъстващите бяха заместник-кметът на Община Пловдив Георги Титюков и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.
„Злото не се забравя лесно, но желаем да не се повтаря. Не искаме повече черни забрадки, лагери и смърт”, заяви председателят на Съюза в Пловдив Атанас Узунов.
„На тази тъжна дата най-хубавото е, че тук има много млади хора, които да пренесат спомените във времето. Надявам се по-възрастните, които са пряко засегнати, да намерят сили да простят, както моят дядо Георги, на когото съм кръстен, намери сили да прости за сторените злини“,  сподели заместник-кметът Георги Титюков
„В днешното демократично общество няма да позволим подобни репресии да се повторят“, каза пред присъстващите кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.
Прочетено бе послание от евродепутата и член  на Председателството на ЕП Андрей Ковачев, в което той подчертава, че на днешния ден трябва да отдадем заслужена почит към тези, които въпреки режима не наведоха глава и дори с цената на живота си отстояваха свободата и европейската принадлежност на България.
В разказите си представителите на Съюза на репресираните разказаха своите лични истории и припомниха, че на тази дата се навършват 74 години от произнасянето на присъдите на т. нар. народен съд, с които през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.
Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се отбелязва от 2011 г. с решение на МС.