Социално предприятие в Раковски изработва свещи за посещението на папата

Работилницата за свещи и сапуни е разкрита в началото на тази година

Социално предприятие в Раковски дава работа на хора в неравностойно положение, информира БНТ. Работилницата за свещи и сапуни е разкрита в началото на тази година, а продукцията вече се радва на успех. За предстоящото посещение на папа Франциск в предприятието ще направят специални свещи, предвиден е подарък и за светия отец.

Социалното предприятие е разкрито от благотворителната организация "Каритас" по европейски проект. В него работят 12 жители на Раковски, които получават за труда си минимална работна заплата.
Венцислав Чавдаров, директор на социалното предприятие: Целта на предприятието всъщност е да наеме хора с увреждания и също така такива, които са неравностойни на пазара на труда по различни причини. Имаше огромен наплив от желаещи, които искаха да работят.
Венелин и Теодора са сред одобрените кандидати. 35-годишният мъж се е специализирал в производството на сапуните, а Теодора отговаря за опаковането.
Венелин: Дойдох да работя тук, защото никъде другаде не ме искат, 95% ми е нетрудоспособността и тук се чувствам много добре, защото тук се чувствам полезен.
Теодора: Не съм работила близо от една година и реших, че имам нужда от нова работа и потърсих.
В предприятието използват изцяло български продукти и всичко се прави на ръка.
Ваня Плачкова, мениджър на предприятието: Парафинът, който вземаме за свещите, го претапяме наново, вкарваме цвят и аромат, и вече го декорираме спрямо нашата фантазия, по същия начин със сапуните.
Работи се и по дизайна на специална свещ, която ще се предлага на гостите на Раковски по време на посещението на папа Франциск през месец май.