Почитаме Свети Фотий

Имен ден днес имат Фотий, Огнян, Светлин, Светлана, Светла, Светлозар, Светльо, Пламен, Искра и производните им

На 6 февруари Православната църква почита Свети Фотий. Днес честват имен ден Фотий, Огняна, Огнян, Светлин, Светлана, Светлозар, Светла, Светлозар, Светльо, Светозар, Пламена, Пламен, Искра, Искър, Доротея.
Свети Фотий е патриарх на Цариград, който е живял през 9 век. Той бил твърдо против изопачаването на Христовата вяра и неведнъж е влизал в много спорове с византийската власт. Патриарх Фотий е свързан пряко с историята на България, защото именно той успял да убеди Константин Философ да проповядва сред славяните християнството. Именно това довежда до покръстването на българския народ през 865 год. при княз Борис I.
Фотий е родом от столицата Константинипол и се ражда около 820 г. Той произхожда от много богат род. Неговият баща умира в борба срещу иконоборческата ерес. Фотий е преподавател в Магнаурската школа. През 858 год. е ръкоположен за цариградски патриарх. Той е бил учител и на Константин – Кирил Философ.

Свети Фотий си отива от този свят на 6 февруари 891 г. и затова на тази дата се почита неговата памет. Той е официален покровител на всички хора, които носят светлина в своето име.