Начетени винари вдигнаха чаши за здраве

Бели и червени вина се дегустираха в библиотеката

Почитатели на божествената напитка - да уточнявам ли? - виното, се събраха  привечер в централната библиотека при НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград, за да почетат празника Трифон Зарезан. Както всяка година, и тази читалищното ръководство бе обявило конкурс за най-начетен майстор-винар. Участваха читатели и читалищни членове, производители на бели и червени вина, реколта 2018. Масата беше отрупана с проби на майсторите - 8 бели вина и 13 - червени.

Вървеше и конкурсът за най-майсторско домашно мезе. Имаше десетина - не проби, а пълни чинии с мезета. И разбира се - погачи за здраве.

Дегустацията се проведе от енолога инж.Мирослав Гарванов с практика в Австралия и Калифорния. Ето и победителите - най-начетените винари:

БЕЛИ ВИНА

1. Борис Алексов - отново потвърди майсторлъка си!

2. Румяна Николова

3. Петър Начев

ЧЕРВЕНИ ВИНА

1. Ангел и Весела Георгиеви - за поредна година победители!

2. Борис Алексов

3.Ангел Ангелов

Най-начетен майстор-кулинар стана Галина Илиева със своето мезе - хапки от краве сирене, орехи и сладко от бели череши. Ммм - вкусно!

И понеже трапеза, пълна с вино и мезета, не може без песни - специално за участниците в конкурса и гостите на празника пяха прекрасните дами от ВА "Езерец" с ръководител Илиян Юручки. Той връчи и грамоти на участниците в конкурсите, а тези на първо място получиха и подаръци.

Прозвучаха и стихотворения за любовта - защото какво е виното без любовта! - кратък рецитал, изпълнен от младите актьори от Театър "Гестус".

Но дарове всъщност имаше за всеки, дошъл на това тържество - а това бяха чудесните  вина и мезета, майсторски изпятите песни, срещите с приятелите и доброто настроение! Какъв по-хубав подарък от този в една студена февруарска вечер...