21 супериновации са отличени на изложбата "Агра“

За призовете се състезаваха 48 продукта на 28 фирми

21 разработки спечелиха награди в Конкурса за иновации на  „Агра 2019“. За призовете се състезаваха общо 48 продукта на 28 фирми и научни институти, участващи в селскостопанската изложба, която се провежда в Международен панаир Пловдив.
Световна новост е отличеният диетичен шоколад с  витамини, пребиотик и лиофилизирани плодове, но без захар. Той беше похвален от председателя на Селскостопанската академия проф. д-р Васил Николов, който лично е изпитал неговите здравословни качества. Продуктът е създаден от Институт по криобиология и хранителни технологии и стана финалист в раздел „Научна дейност и разработки“ заедно с още една световна иновация – метод за създаване на нови покрития с висока твърдост на институт „Пушкаров“. Грамоти получиха телешки суджук „Вискар“, нов самофертилен черешов сорт „Алекстон“ и технология за семепроизводство на твърда пшеница, които също са дело на наши учени.
В  „Сортови семена и посадъчен материал“ бяха отличени три новости от европейски мащаб: трюфелно микоризирани фиданки с пет вида български трюфели и технология за създаване на трюферии в изоставени терени; пакет от устойчиви на болести и паразити хибриди слънчоглед; нов сорт градински грах „Пълдин“. В групата са и слънчогледов хибрид „Деведа“, зимен ечемик „Захир“, хибриди царевица „Кнежа“ и нов винен сорт лоза „Кристален“.
В раздел „Торове и препарати за селското стопанство“  с най-високи оценки са две европейски новости – комплексен тор и високо концентрирани листни торове, както и една световна – гъбен инсектицид „Натуралис“. Комисията бе впечатлена и от феромонови диспенсъри за контрол на неприятели чрез полова дезориентация на пеперудите. Методът  е ефикасен и безопасен, тъй като намалява до минимум използването на инсектициди.
В „Машини, инвентари технологии за растениевъдството“ награди получиха хедер за прибиране на лавандула и въздушно-ситов сепаратор на български фирми и калибратор за плодове на гръцка компания. В „Машини, инсталации и технологии за животновъдството“  до финала стигна системата за автоматично настилане на легловите зони на животните със слама.
Председател на конкурсната комисия беше  заместник-министърът на земеделието Янко Иванов. Решения на журито бяха оповестени на официална церемония в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив на 21 февруари.
„Всички вие отново направихте една блестяща панорама на най-доброто от секторите, в които работите. Сигурен съм, че догодина ще покажете още по-впечатляващи разработки и още по-силна конкуренция в Конкурса за иновации“, заяви главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов в своето приветствие към участниците в „Агра 2019“ .
400 фирми от 19 държави се включиха в изложението. То отново е част от мегафорума за агробизнес, вино,  храни и оборудване заедно с изложбите „Винария“ - за лозарство и винарство, „Фудтех – за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия“, които продължават до 24 февруари.