ISU: Легендата Раданова вдъхновява България за Световното първенство по шорттрек

Сайтът на Международния кънки съюз със специален материал за нашия отбор и трикратната олимпийска медалистка

„Легендата Раданова вдъхновява България за Световното първенство по шорттрек“. С това заглавие Международния кънки съюз (ISU) публикува на официалната си страница материал за българския отбор и Евгения Раданова преди шампионата на планетата от 8 до 10 март в „Арена Армеец“ в София.

Освен един от най-успешните олимпийски спортисти на страната си, тя е и треньор в националния отбор на България, пише в статията.

""Тя ме вдъхнови да се занимавам с този спорт и сега е мой треньор. Много съм радостна, че я имам до себе си. Тя е изключително опитна и всеки ден се уча от нея”, цитират от ISU Катрин Маноилова, която определят като един от най-ярките млади таланти на България.

През 2000 г. Раданова за първи път става световна шампионка, печелейки на 500 метра в Шефилд, Англия. Година по-късно тя чупи световния рекорд на същата дистанция, преди да стане първият български спортист, спечелил повече от един медал на Зимни олимпийски игри – сребро на 500 м и бронз на 1500 м в Солт Лейк Сити през 2002 г. След това Раданова си взе малка почивка от леда и се качи на велосипед, за да представлява България в колоезденето на пистата по време на Летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. След което се завърна и спечели сребро на 500 м от Олимпиадата в Торино през 2006 г.

"Обожавам начина, по който се е пързаляла и всичко, което е направила. Винаги я слушам. Тя е постигнала толкова много в спорта. Страхотно е, че се е състезавала, освен в шорттрека, и в колоезденето", казва пред ISU националът Димитър Георгиев.

В материала се отбелязва, че след ерата на Раданова българският шорттрек не е постигал сериозни успехи, но и Георгиев, и Маноилова знаят, че ще успеят, ако слушат известния си треньор.

"Тя е много взискателна към нас, но същевременно много мила. Всичко зависи от това колко добре тренираме. Заниманията ни са двуразови, като почиваме само в понеделник - „Щастливият понеделник“, разказва Маноилова.

В материала се отбелязва още, че 20-годишната българка има два бронзови медала от Младежките олимпийски игри в Лилехамер през 2016 г. Съобщава се и за разрез в ръката, получен в края на 2018 г., който е забавил подготовката Катрин за този сезон.

В статията Маноилова и Георгиев изразяват надежда много хора да ги подкрепят на домашното Световно първенство.

Както е известно обаче, Катрин все още е под въпрос за шампионата поради контузия, получена на тренировка в Зимния дворец в събота.

Входът за Световното първенство по шорттрек (8-10 март) е свободен!