Общината учредява награда на името на Георги Духтев по идея на бургазлията Димитър Димов

Животът

06-04-2019, 11:04

Снимка:

Община Бургас

Автор:

burgasutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

14-годишно момиче бе пометено на бул. Димитър Димов

Формалният повод е този, че догодина се навършват 110 години, откакто той е създал любимата ни Морска градина

В Общината се получи писмо от бургазлията Димитър Димов, който предлага да се учреди награда на името на Георги Духтев. Формалният повод е този, че догодина се навършват 110 години, откакто той е създал любимата ни Морска градина.

Кметът Димитър Николов искрено благодари за чудесното предложение на г-н Димитър Димов. И дори няма да се чака до 2020-та. Наградата ще бъде учредена и връчена за първи път още този месец, тъй като предстои откриване на Националната изложба на цветя "Флора 2019" - още една от емблемите на града. Логично е да я получи някой от най-креативните участници в конкурсната програма на цветното изложение.

"Подкрепям горещо идеята за връчването на награда, носеща името на създателя на Морската градина - Георги Духтев. Като млад ландшафтен архитект, завършил образованието си във Виена, той е поканен да поеме грижата за градините на царския Евксиноград, но избира Бургас и едно по-несигурно, но романтично бъдеще, за да очертае първоначалните граници и алеи на нашия Приморски парк, да засади и отгледа първите растения в неговата богата колекция. И до днес това е най-любимото и разпознаваемо място в нашия град", каза кметът Николов в отговора си до г-н Димитър Димов.