Представиха красотите на Матера в ЮЗУ

В изложбата са включени 30 фотографии на Дениз Мацарела

Фотоизложба „Матера – нюанси“ бе представена днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“. В нея са включени 30 фотографии на италианката Дениз Мацарела, представящи тайните и емоциите на емблематичния каменен град Матера, който заедно с Пловдив е европейска столица на културата за 2019 г.
Изложбата бе открита от декана на Факултета по изкуствата проф. Йордан Гошев, който отбеляза, че това е поредната съвместна инициатива между факултета и Италианския културен институт. В приветствието си проф.Гошев подчерта, че сътрудничеството между двете институции има дългогодишна история и изрази надежда, че съвместните инициативи ще продължат и занапред.  
Специален гост на събитието бе директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди. На изложбата присъстваха още заместник-деканите на Факултета по изкуствата проф.Васил Марков и проф.Емил Куков, преподаватели, студенти и граждани.
„Благодаря на университета и на деканското ръководство, че имаме възможността да направим изложбата тук. Това е идеалното място да представим изложбата на една студентка, тъй като тя говори с езика на младежта, а това е място на младежта“, каза Луиджина Педди. Тя отбеляза, че изложбата не представя само архитектурното богатство, което притежава Матера, а показва живота на обикновените хора в града и тяхното ежедневие.
„Матера – нюанси“ побира в себе си едно въображаемо и същевременно много истинско пътуване. Акцентът не е поставен върху човека и неговите дела – главни герои са сградите с безкрайните си геометрични форми. Младата авторка е успяла да улови процесите, през които преминава градът от тъмно към светло, от настояще към бъдеще. 22-годишната студентка по фотография и фотожурналистка Дениз Мацарела е избрала да покаже фотографиите си в черно-бяло. Така изложбата е документална и артистична, туристическа и лична.
До 10 май във фоайето на Учебен корпус № 1 всеки, който желае може  да се наслади на тайните, които крие град Матера, пречупени през душата на младата фотографка.