Вижте в Бургас оригиналите на Търновската и Сребърната конституция в дните от 3 до 8 май

Мисия Бургас

16-04-2019, 22:34

Снимка:

Община Бургас

Автор:

burgasutre.bg

Всичко от Автора

По инициатива и покана на Община Бургас, от 3 до 8 май в нашия град ще гостуват оригиналите на Търновската и Сребърната конституция. Те ще бъдат изложени в Културен център "Морско казино", където всеки ще може да ги види при вход свободен. Двата безценни документа ще са част от по-голяма изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция, които се навършват днес, 16 април 2019 г. Тя ще включва още експонати от Националния литературен музей, както и спомени за бургаската следа в Учредителното събрание, предоставени от местния държавен архив.

На 3 май двете реликви ще бъдат посрещнати в Бургас с военни почести.

* За двете конституции:

- На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият ни основен закон, възродил България за нов политически живот след петвековното иго, проправил пътя й към модерната европейска държавност. Търновската конституция е написана в традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и с участието на юристи и други българи, получили висшето си образование във водещи университети в Европа.

- С промените в основния закон, приети на 9 юли 1911 г., е издадена "Сребърната конституция", наричана така, защото нейната корица е изработена от ковано сребро с позлата. В нея има изменения, насочени към разширяване правата на правителството и на държавния глава, който официално получава титлата "цар на българите", като израз на стремежа към национално единение.