Красимир Каракачанов открива два мемориални комплекса „Стена на храбростта“

Животът

19-04-2019, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те са в Плачковци и в Трявна

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие два мемориални комплекса „Стена на храбростта“ в град Плачковци (от 16.00 ч.) и в гр. Трявна (от 17.30 ч.). В 19.30 ч. същия ден той ще присъства на тържествената проверка (заря) на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в гр. Трявна. 

Паметникът в Плачковци е изграден по инициатива на жителите на града, Съюза на военноинвалидните кооперации, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Той има формата на отворена книга, съставена от шест плочи от черен гранит. Върху тях са изписани 121 имена на българските военнослужещи, загинали в шестте войни, в които участва Третата българска държава. Паметникът е издигнат с безвъзмездния труд на граждани и дарения от „благодеен книжен базар“, организиран от местни патриоти.

Мемориалът в Трявна е от черен гранит, монтиран върху масивни варовикови плочи, подредени в затворена окръжност. Върху плочите са изписани 465 имена на загинали във войните.

По Националния план за честване на 100 г. от Първата световна война и участието на България в нея за дофинансиране на изграждането на мемориала в Трявна са били отпуснати 3000 лв., а за Плачковци – 2000 лв. 

В ритуалите, с които ще бъдат открити двата мемориални комплекса в градовете Плачковци и Трявна, както и в тържествената проверка (заря) ще участват представителни подразделения на Националната гвардейска част.