Музеят в Разлог открива изложба "От ръката тревненска“

Представя възстановка на зографска и резбарска работилници

Възстановка на зографска и резбарска работилници представя в Разлог гостуващата изложба "От ръката тревненска". Изложбата ще бъде открита днес от 11:00 часа в Исторически музей - Разлог.
Експозицията е дело на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. Изложбата представя художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на XVII век. Днес Националната гимназия по приложни изкуства "Тревненска школа" продължава традициите й.
Представени са и занаяти, в които тревненци имат принос: розопроизводство - Трявна е едно от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло; казаслък - декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин, практикуван в града от XVII век.; куюмджийство - наред с традиционните накити и църковна утвар, тревненският майстор Пенчо Генев сече монети, които били в обръщение в средата на XIX век; мутафчийство - занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството. Практикува се до 60-те години на XX век, допълват домакините.
В експозицията са изложени още оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия.
Изложбата ще гостува в Разлог до 15 юли.