Община Бургас проектира облагородяването на междублокови пространства в целия град

Обновеното пространство при блоковете 92, 93, 94 и 95 в комплекс "Меден рудник" е моделът, по който трябва да се благоустроят всички междублокови пространства в Бургас. Това каза при официалното откриване на завършения обект от програмата за създаване на балансирана градска среда кметът Димитър Николов.

"Сега имаме възможност да видим едно прекрасно благоустрояване. Радвам се, че на безопасни настилки децата ще може да прекарват свободното си време, а техните родители и жителите на комплекса ще имат възможност да отдъхват активно. Имаме разработени проекти за още 6 междублокови пространства и в момента проектираме за още 8 пространства, които се намират в "Славейков", "Изгрев", "Зорница" и "Възраждане", каза Димитър Николов. На церемонията присъстваха още зам.-кметът инж. Чанка Коралска, териториалният директор Магдалена Манолова, общински съветници, представители на проектантския екип и изпълнителя на строителните дейности, деца и възпитатели от ДГ "Надежда", както и жители на "Меден рудник".

До месец ще започне реконструкцията на района при улиците "Мария Луиза" и "Климент Охридски". Там, по желание на хората, Община Бургас е предвидила изграждането на повече паркоместа. Останалата част ще бъде благоустроена, като се предвижда поставянето на повече зеленина за създаването на комфортна среда.

Обновеното пространство в периметъра на блоковете 92 - 95 ще позволи децата и възпитателите от най-голямата детска градина в комплекса - "Надежда", да провеждат по-разнообразни занимания.

В междублоковото пространство са изградени две детски площадки, предназначени за възрастови групи от 0 до 3 и от 3 до 12 години, кътове за отдих, тенис маса и игрище за бадминтон. Второстепенни алеи осигуряват бърз достъп от входовете на блоковете до главната алея. Реновирани са стълбите през жилищните блокове, зелените площи са оформени по стандартите за балансирана градска среда. Поставени са нови пейки, кошчета за отпадъци, енергоефективно парково осветление. Създадени са условия за достъп на хора в неравностойно положение, внедрени са иновативни решения за оползотворяване на дъждовната вода.

Междублоковите пространства са обвързани чрез прокарването на общ маршрут, преминаващ през всяко едно от тях и обединяващ в себе си велоалея, алея за ролери и пешеходна алея. Този маршрут е обвързан със системата от велоалеи, изградена по главните улици около зоната, спирките на градски транспорт и вече обновените зелени пространства. Той се явява оста, по която се развиват основните дейности в пространствата.

Обновяването на междублоковото пространство е извършено по проект "Осигуряване на балансирана градска среда в ЦГЧ, ж.к Възраждане и ж.р. Меден Рудник" - етап 1" е на обща стойност 30 475 379, 31 лв. и се финансира по  Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, ДБФП № BG16RFOP001-1.004-0003-C01/04.01.2017.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен