Започна мащабен ремонт на банското крило в атонския манастир"Св.Георги Зограф"

Години наред Община Банско подпомага финансово манастира

Изминаха повече от петнайсет години, откакто общността в Банско възстанови връзката си с българския манастир в Света гора „Свети Георги - Зограф“. Безвъзмездният труд на стотици банскалии и финансовата помощ като община продължават богоугодното дело на Хаджи Вълчо, брат на Свети Паисий Хилендарски, построил банското крило в Светата обител.
Години наред Община Банско подпомага финансово манастира, като до днес общата сума възлиза на около 800 000 лева.

"При неотдавнашното ми посещение в Зографския манастир отец Гавраил, който е първи епитроп, с радост ми съобщи, че възстановяването на банското / източно/ крило е започнало. След повече от десет години процедури и съгласувания с компетентните гръцки власти, след години застой, не можем да не бъдем удовлетворени от факта, че ремонтът и реставрацията на банското крило, построено от банскалията Хаджи Вълчо през XVIII век, вече е в ход. Имах възможността да се уверя, че текат мащабни строителни дейности по укрепването на фасадата, ремонт на покрива и почистване на вътрешните помещения. За съжаление, игуменът на манастира дядо Амвросий отсъстваше и не получих повече подробности, но по всяка вероятност ремонтът ще продължи около 8 години.
Нека градът ни се гордее, че е част от една мисия, която идва от годините на робството и продължава във времето. Един дълг, завещан ни от големите банскалии, на който ние продължаваме да служим!", пише във Фейсбук страницата си кметът на Банско Георги Икономов.