В Русе откриха уникална експозиция, озаглавена „Спасено наследство“

Животът

05-07-2019, 10:49

Снимка:

МВР

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

В Регионален исторически музей – Русе бе открита уникална експозиция, озаглавена „Спасено наследство“, показваща едни от най-представителните културни ценности, съхранени при борбата с иманярството и нелегалния трафик, благодарение на дейността на МВР.

Изложбата  откриха професор Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе и старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе.

На събитието присъстваха областният управител на Русе Галин Григоров, заместник-областният управител Валентин Колев, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, ръководителят на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе Георги Игнатов, представители на държавни и местни институции, настоящи и бивши служители на МВР, както и гости от музея в Гюргево, Румъния.

„Днес сме се събрали да почетем празника на служителите на МВР и имаме възможност да го направим по един доста необичаен начин - с откриването на изложба, събрала културно-исторически ценности, но и с това, че сред нас са много от хората, които са дали всичко от себе си, за да заловят нарушителите, изтръгнали от недрата на земята тези ценности и те вече са пред погледа на всички посетители на Русенския музей“, заяви проф. Ненов.

Ст. Комисар Теодор Атанасов изказа благодарности към проф. Ненов за осъществяването на тази изложба. Той акцентира на това, че спасяването на културно-историческите ценности, които са били предмет на престъпления, е резултат от съвместните усилия на служителите от дирекцията на МВР в Русе, както и на съответната прокуратура, което е дало възможност те да останат на съхранение в Регионалния исторически музей. Той отбеляза, че сред присъстващите на днешното събитие са голяма част от хората, настоящи и бивши служители на МВР, които активно и пряко са участвали в противодействието на този вид престъпност, сред тях и представители на държавните и местни институции. Със своите действия по неутрализирането на престъпленията, свързани с културно-исторически ценности са допринесли за тяхното запазване и тази изложба да стане факт днес.

Приветствие към присъстващите на събитието отправи областният управител Галин Григоров. Той поздрави служителите на МВР с настъпващия професионален празник – 5 юли, като изрази благодарност към всички тях за усилията, които са положили в името на безопасността и спокойствието на жителите на региона, както и за приноса им в спасяването на културното наследство.

От името на кмета на Община Русе Пламен Стоилов, директорът на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе Георги Игнатов връчи поздравителен адрес на ст. комисар Теодор Атанасов.