Днес започва „Нике – играта и победата”

Мисия

13-07-2019, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Двудневният исторически фест се провежда в Никополис ад Иструм

Днес започва единствената по рода си историческа възстановка, посветена на ранната и късната Античност, която се провежда на територията на община Велико Търново. „Нике – играта и победата” популяризира уникалният Археологически Резерват Никополис ад Иструм и демонстрира пред зрителите, един малко познат период от историята по атрактивен и образователен начин.
Събитието е част от културния календар на Община Велико Търново за 2019 година и още от първото си издание насам, се радва на голям интерес. Тази година участие във фестивала вземат Сдружение „Ситалк” и Асоциация Дукс Антика.

 

Сдружение „Ситалк — исторически реконструкции“ е посветено на популяризирането и запознаването с историята на българските земи и региона. Съставени от група ентусиасти с различни професии, всички обединени от историята, с цел популяризирането и запознаването с историята на българските земи и региона. Сдружението реконструира траки и македонци от бурния 4 век пр.Хр, през готите оставили своя отпечатък в късната античност до българското средновековие.
Движени от интереса към историята сдружението проучва и възстановява древни обичаи, религиозни обреди от преди християнизацията — как животът и вярванията са свързани, каква е връзката на Дионис и Арес с траките, богове и ритуали за плодородие на готите, антична кухня — какви продукти и подправки се използвали, да опитаме древните рецепти, робски пазари, или просто моменти от живота на нашите предци. Чрез издирване и изучаване на артефакти, писмени източници и изображения членовете на сдружението изработват, реконструират и демонстрират антична мода — как са се обличали хората и защо са носели такива дрехи, какви бижута са използвали, антични и средновековни игри, с които предците ни си упражнявали мисълта и са отмаряли, антично въоръжение — защитно и нападателно и техники на използването му.

От древният Нове, столица на страховития острогот Теодорих Амал, Дукс Антика връща времето до опустошителния за Римската империя пети век. Асоциацията, основана в наследникът на Нове – Свищов, събира в редиците си участници от Свищов, Плевен, София, Севлиево, Сливен и Силистра. Освен железният строй на една римска оксилиария, съставена от готски федерати, „Дуксовете“ представят бита, занаятите, ритуалите, кулинарията и взаимоотношенията от света на Великото преселение на народите. Свят, доминиран от Рим, но зареден с енергията на свирепите варвари. Оборудването на асоциацията е изработено от майстори – шивачи, ковачи, леяри и сарачи, които са доказани имена в средите на българските исторически реконструктори. В богатата визитка на групата влизат участия като изпълнител, съорганизатор и организатор на реконструкции и фестивали в София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Меджидия, Констанца и много други исторически места и обекти в България и чужбина