Муле на телефонни измамници се изправя пред Темида

Крими

13-09-2019, 10:10

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Жертва станала жена от Полски Тръмбеш, дала 1 800 лв.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу Г. Л., който е обвинен за това, че на 06.03.2018 г. в гр. Полски Тръмбеш, в съучастие като помагач, с неустановени лица – извършители, с цел да набави за себе си и за тях имотна облага, чрез явяване на мястото и вземане на парите под пейка на улицата, умишлено улеснил неизвестните извършители да причинят на възрастна жена от гр. Полски Тръмбеш имотна вреда в размер на 1800 лева, след като възбудили у нея заблуждение, че следва да предостави паричната сума, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами.

 

През март 2018 г. обвиняемият се обадил на обява за работа, но му казали, че мястото е заето. Същия ден по телефона му се обадил непознат мъж, който му предложил работа. На следващия ден, мъжът отново позвънил и му казал, че трябва да отиде в гр. Сливен, откъдето да вземе някаква пратка. По телефона получил указания да изчака жена, която да хвърли от терасата  пакет, който да прибере и след това да отиде до гр. В. Търново и да го остави между два контейнера за отпадъци до МОЛ-а.

По този начин, в телефонни разговори с непознатият, Г.Л. получавал указания какво да извърши. Бил изпращан с автобуси или таксита в различни населени места в страната – гр. Габрово, гр. Трявна, гр. Стара Загора, откъдето трябвало да прибира пратки, съдържащи пари, банкови карти, бижута и ценности, които след това да оставя до контейнерите на МОЛ-а в гр. В. Търново или на други места.  Когато оставял пакетите, вземал част от парите в тях, като възнаграждение за себе си. Докато прибирал и доставял пратките, Г.Л. осъзнал, че същите са получавани в резултат на заблуждаване на възрастни хора и че участва в измама с други лица.

Така на 06.03.2018 г. бил изпратен в гр. Полски Тръмбеш. Междувременно един от извършителите се свързал с пострадалата на стационарния й телефон и я въвел в заблуждение, че трябва да съдейства на полицията за залавянето на телефонни измамници, като събере исканите й пари и ги сложи под пейката на улицата. В това време обвиняемият изчаквал в близост и след като жена оставила плика, взел го и според указание от непознатия го оставил до контейнерите на МОЛ-а в гр. В. Търново. Обвиняемият е осъждан.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.