Радев на крака в Смолян да подкрепи кандидата на БСП

Политика

09-10-2019, 20:30

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

„Безпартийният“ президент активно се впусна в агитация

В разгара на предизборната кампания - БСП се сдоби с нов/стар агитатор в своя полза. В тази роля влезе напълно „безпартийният“ държавен глава Румен Радев.

Президентът би път до Смолян и проведе важна среща.

 „Днес имах шанса да осъществя важна среща с господин Румен Радев - президентът на Република България. Успях да споделя най-важните си намерения, заложени в управленската програма, която съставих като кандидат кмет и получих добра обратна връзка - главнокомандващият държавата ни сподели, че е добре запознат с обезлюдяването на областта и че районът ни се нуждае от адекватна държавна политика“. Това обяви победоносно в профила си във Фейсбук червеният кандидат-кмет на Смолян Стефан Сабрутев.

Според кандидата с реализирането на тази стъпка, бизнесът щял да бъде „сигурно подпомогнат и това ще открие добре платени работни места.“

„Господин Радев посочи развитието и повишаването на качеството на туризма, като ключов фактор за община Смолян. Благодаря му, че посети нашия красив град и го поканих отново да го посети“, подмаза се кандидат-кметът.

Иначе ако може да се вярва на официалната програма на държавния глава, то той е бил в Смолян по съвсем друг повод.

„На 9 октомври 2019 г. президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще посети 101-ви алпийски полк от Сухопътните войски в Смолян“, гласи официалната версия. Тя обаче очевидно е само повод за пътуването, защото все пак трябва да бъде оправдано ходенето в работно време, с държавни средства и служебна кола.

Веднага след формалната среща следва и неформална. Тя не е в програмата, но пък е медийно отразена. Виси обаче въпросът: като какъв отива Радев при Сабрутев - като партиен член на БСП или независим президент на всички българи?

Провелата се днес среща е напълно нередна по две основни причини.

1. Радев е „независим“ и „обединител на нацията“. Дори и да беше партийно лице, с клетвата за президент той трябваше да се отрече от партията си – така постъпваха и предшествениците му.

2. Президентът няма право да агитира – това е напълно забранено от Изборния кодекс (Раздел III. Предизборна агитация; Чл. 133 (5) Лицата на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации не могат да провеждат предизборна агитация на работните си места).

Дори обвиняваният в миналото, че участва в кампании министър-председател Бойко Борисов се въздържа да заявява подкрепа за кандидати в прав текст. А при него би било разбираемо – все пак е партиен лидер.

Тепърва ще стане ясно дали нерегламентираната среща ще влезе в полезрението на контролните институции.