НС прие промените в НПК

Политика

09-10-2019, 12:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В случаи на умишлено убийство не може да се прилага съкратеното съдебно следствие

Депутатите приеха окончателно промяната в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според която в случаи на умишлено убийство не може да се прилага съкратеното съдебно следствие и присъдата да се намалява с една трета. Промените бяха внесени поотделно от „БСП за България“, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

От „БСП за България“ са разочаровани.

„Тежкото чувство за неадекватност на наказанията ще се прояви пак утре по повод на престъпление, което ще доведе до тежки телесни повреди и ще предизвика в хората реакция и ние вместо днес да решим този въпрос и да дадем някаква елементарна устойчивост на законодателния процес, ще се намерим в същата ситуация само след няколко месеца, със същия дебат и със същите реакции“, предупреди Крум Зарков. 

Павел Шопов от „Атака“ поиска да се премахне целия институт на бързото производство: 

„Аз ви предричам, че ще минат година, две, три и в залата ще бъде внесено ново предложение. Общественото напрежение ще продължи по разни поводи", смята юристът.

След прогнозите на колегите си Емил Димитров-Ревизоро от „Обединените патриоти“ призова за експертност: 

„Вие сте Крум Зарков. Не сте хан Крум. Да въвеждаме старо законодателство - око за око, зъб за зъб, зъб за чене, белим нокти до лакът, режем глави до кръста, е нещо, което абсолютно е в миналото. Искате доживотна без замяна и всякакви други присъди. Ако вчера вие бяхте в комисията, това предложение, което е и наше, и ваше, щеше да мине. Вас ви нямаше, а аз се въздържах", обяви Димитров. Относно предложението на Левицата, ВМРО и „Воля“ да отпадне съкратеното съдебно следствие за тежката телесна повреда, той цитира статистика на прокуратурата, според което за последните 5 години тежките престъпления са 156, от които 146 са за убийство, а от останалите 10 само едно е за тежка телесна повреда.

Опонира му Искрен Веселинов от ВМРО. „Този един случай е получил намалението. Не съм съгласен, че БСП са изготвили този текст за отпадане на съкратеното съдебно следствие за тежки убийства и причиняване на тежка телесна повреда, защото това е наше предложение от 2015г. То така и не видя разглеждане в комисия и влизане в зала. Има много герои, които искат да се закичат с тази кауза. Искаме тежката телесна повреда да отпадне от съкратеното съдебно следствие“, напомни войводата.

Социалистът Таско Ерменков припомни, че генезисът на промяната в НПК е тежкото престъпление в с. Сотиря. „И ви питам, ако лекарите бяха проявили героизъм, щеше ли това да бъде по-малко престъпление и да заслужава по-малко наказание“, негодува червеният депутат. От своя страна лидерката на социалистите Корнелия Нинова изреди от трибуната случаите на тежки телесни повреди и обобщи, че предложението на ГЕРБ цели бързина, но не и справедливост.

Това накара един от вносителите на промените Красимир Ципов от ГЕРБ да припомни 2007г., когато 2 750 дела за тежки престъпления у нас са били приключени по давност. „Чухме спекулации за липсата на справедливост. Да припомним, когато се въведе съкратеното съдебно следствие, имаше присъди под минимума. Можем ли да дадем гаранции с промените в НПК, че няма да има присъди под минимума?! Дори да увеличим съкратеното съдебно следствие пак не може да дадем тази гаранция. Когато има признаване на вина, пак стигаме до намаляване на наказанието. Обществените очаквания са да има справедливи наказания. Да припомня в годините назад как делата се точиха 5, 10, 15г. Свидетели забравяха показанията си. Не постигнахме резултата за справедливо наказание. Да говорим за нещата такива, каквито са, а не да спекулираме“, призова юристът.

От гласувалите в зала 165 народни представители, 92 бяха „за“ промените в НПК, 62 – „против“, а 11 се въздържаха. Основно депутатите на БСП бяха против, а двама се въздържаха. „Воля“ имаше 8 гласа против. От ДПС един човек гласува „за“. От депутатите на ГЕРБ 85 само един бе „против“, докато при „Обединени патриоти“ – 3 гласуваха „за“ и 9 „въздържали се“. От независимите депутати и тримата гласуваха „за“.