Чужденци луднаха да купуват къщи в селото на Майстора

Цените са скочили близо двойно

През последните месеци се наблюдава засилено търсене на къщи в селото на Майстора – Шишковци. Напливът е огромен и особено от страна на чужденците, обяви кметът на селото Илияна Петрова, информира в."Български новини".
„Ежедневно идват при нас хора от различни краища на страната и чужбина. Търсят да си купят къща, казват, че искат да имат място за почивка именно тук, където в продължение на 30 години е живял и творил Владимир Димитров - Майстора“, обяснява Петрова. По думите й  заради търсенето и цените са скочили близо двойно. Почти няма къща, която да се предлага под 50 хил.лв., почти за толкова може да се намери и в Кюстендил.
„Целогодишно Къщата-музей на Майстора в Шишковци се посещава от десетки и стотици туристи. Ненапразно през последните години в селото посрещаме гостите си с традиционния за региона кюстендилски зелник, който се превърна в истински хит“, коментират още шишковчани.
Те споделят, че съвсем наскоро семейство от Израел си закупило 3 къщи, като идеята била там да настаняват стотиците туристи на селото. „Иска им се на хората да живеят на село. Мина модата с градовете. И тук има препитание, стига човек да иска. Вече обаче се превърнах не в кмет, а в брокер, всички ме търсят за продажба на къщи. Съвсем не на шега свободните свършиха, че ги изкупиха като топъл хляб, въпреки цената“, обяснява още управничката на Шишковци.