Православният център в Благоевград празнува рожден ден

Основната му цел е да подпомага духовния живот на хората

Православният информационен център на Неврокопската Света митрополия в Благоевград отпразнува днес своя 11-годишен рожден ден. Празникът започна в 12.00 часа в Православния център. Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в съслужие със свещеници от епархията отслужи празничен водосвет. След службата Негово високопреосвещенство поздрави присъстващите, изтъкна значимата роля на центъра за развитието на Неврокопска епархия и пожела здраве на всички, за да продължат да подпомагат работата на центъра и да работят за добруването на хората.

Православният център получи поздравителен адрес от кмета на община Благоевград инж.Румен Томов, в който се казва: „Поздрави за огромната образователна и просветна дейност. Поздравления за сърдечната отдаденост на обществените дела. Във ваше лице виждам инстински духовни водачи, които с достойнство и мъдрост ще работят за взаимното уважение и за единението на българските граждани. В днешно време повече от всякога се нуждаем от солидарност и толерантност, основани на християнските ценности. Пожелавам ви вяра и надежда, че предстоят по-добри дни, изпълнени със здраве, щастие и вяра в Бог“.

Координаторът на Православния информационен център Мирела Кючукова поздрави отец Стоян и отец Костадин, които са инициатори за създаването на центъра, като им поднесе подаръци.
На празника присъстваха деца от неделните училища със своите родители, ръководители на школите към центъра, доброволци и съмишленици - т.е. всички, които помагат на центъра в благородната му дейност през годините и работят за православието. А дейността му - да припомним - са лектории, дискусии, прожекции на православни филми, представяния на книги, организиране на срещи и конференции, изложби, неделни училища, набиране на хранителни продукти съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества, работилници, базари, курсове по религия, по източноправославно пеене, иконопис, детски журналистически клуб "Кандилце" и издаване на младежкия православен вестник "Кандилце", доброволческа кухня за бедни, библиотека с православна литература, обучения по вероучение в училищата, лекции за възрастните и още много други дейности в полза на хората и за тяхното добруване.
Православният център в Благоевград работи отлично през годините с училищата в общината, с различните общински и държавни институции и най-вече - с много доброволци, хора на различна възраст, но обединени от стремежа си да правят добро.
Центърът се утвърди като истински духовен и обществен център, в който всеки може да намери помощ и подкрепа в трудни моменти. Той осъществява информационна, организационна, образователна и просветна дейност. Основната му цел е да подпомага духовния живот на хората.

Честит рожден ден!Снимка на Деня

Щрихи от Плевен