Дупнишката шевица печели все повече почитатели

Експерти от ИМ - Дупница участваха в ателието по покана на НИМ

Дупнишката шевица печели все повече почитатели. „Уникална“, „завладяваща“, „с невероятен колорит“, „запомняща се“ – думи на участниците в организираното четвърто ателие от НИМ – „Дупнишки шевици“ по проекта „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от НФ „Култура“.
Успешният проект на Исторически музей - Дупница „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица“, финансиран също от НФ „Култура“, беше поводът експерти от ИМ - Дупница да участват в ателието по покана на колегата Ели Гуцева от НИМ.
Ателието беше вълнуваща среща на съмишленици и любители на красотата в българското традиционно облекло, където имаха възможност да презентират Дупница с нейната история и развитието на женския костюм от района. Показаха автентични образци на женски носии от началото до 40-те на ХХ век, които бяха разглеждани с интерес от посетителите. Уредник-етнологът от ИМ - Дупница Виктория Крумова отговори изчерпателно на въпроси, вълнуващи участниците.
Разгадалата дупнишкия бод майсторка на кене и гоблени Ани Йовева разказа за особеностите на шевицата и представи техниките за бродиране.
Изненадата на ателието бяха новите ризи на Марта Стоянова и Силвия Величкова с дупнишка шевица. Двете дами бяха участнички в първото ателие по проекта на дупнишкия музей, където под ръководството на Ани Йовева овладяха дупнишкия бод и имаха сили и смелост да започнат изработването на свои ризи. Техните резултати са доказателство за успеха на проекта.
Впечатляваща беше представената от Светослав Петров автентична женска носия от началото на ХХ век с възстановени от него по оригинални образци аксесоари от невестинския костюм от Дупнишко.
За доброто настроение на всички допринесе изпълнението на Рени Христова от трио „Авлига“ при НЧ „П.К.Яворов 1978“ Дупница.