Четирима станаха заразените с коронавирус у нас

Животът

08-03-2020, 10:43

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Два случая са в Габрово, два – в Плевен

Четирима вече са българите с положителни проби за коронавирус. Тази нощ стана ясно, че заразени са 27-годишен мъж в плевенската болница и 75-годишна пациентка в габровската болница. Потворните лабораторни изследвания са потвърдили тази нощ наличието на вируса при тях. На брифинг днес от Националния щаб съобщиха, че са положителни пробите и на 61-годишен габровец с белодробно заболяване, приет в болницата в Плевен. Той е в добро състояние. Жена от медицинския персонал в болницата в Габрово също е дала положителна проба. 24 от Плевен и 46 от Габрово контактни лица  болните са установени и се работи с тях. Издирват се лицата, контактували и с новите открити заразени.

Това съобщи на извънреден брифинг директорът на Националната референтна лаборатория проф. Тодор Кантарджиев, след като министър-председателят Бойко Борисов събра рано тази сутрин в Министерски съвет Националния оперативен щаб.

В Плевен и Габрово ще бъдат изпратени разработените до момента в Китай указания за диагностика, така че да бъде улеснена работата на медиците. Болните от коронавируса ще се лекуват по места, няма да се местят.

"Болницата е под карантина. Свиждането е забранено. Отделението, в което е била 75-годишната жена, не приема повече пациенти. Персоналът, който я е обслужвал, е издирен. Взети са проби от всички и са изпратени още през нощта. Засега сме издирили 45 човека, които са имали контакт с нея в болницата", посочи директорът на габровската болница Минко Михов. "Болницата и Спешното отделение продължават да работят. За момента няма място за тревога", категоричен бе Михов.

"За щастие ситуацията беше такава, че край нея няма много хора, живеела е самостоятелно в жилището си. Има общо двама близки роднини. Те са издирени. Единият не е бил в контакт с нея. На втория му е взета проба, очаква се резултатът", заяви директорът на РЗИ-Габрово - Николай Пенчоков. "Място за паника към настоящи момента няма. Призоваваме за хигиена", каза още той.

Мъжът от Плевен, дал положителни проби за COVID-19, е в добро физическо състояние. Преди дни, когато е постъпил в болницата, е бил тежко болен, с усложнения от грип. Именно тогава са му направени рутинните тестове за коронавирус. Взети са му три проби, като две от тях са дали положителен резултат.

Мъжът е бил в контакт с около 14 души персонал от болницата в Плевен. От лечебното заведение уверяват, че всички те са били с предпазни маски и в момента са поставени под карантина.

"Постъпил е в болницата преди три дни, със съмнение за пневмония и вече е в много добро състояние. Той е изолиран, както и един човек, с когото е бил в една стая. Седем лекари, които са контактували с мъжа, също са в отделението под карантина", обясни говорителят на УМБАЛ "Георги Странски" - Плевен Момчил Цветков.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски заяви от своя страна, че в Габрово и Плевен превантивните ограничителни мерки ще бъдат разширени и ще бъдат по-драстични. Ситуацията е динамична, учениците са във ваканция до сряда, в градовете със случаи на коронавирус ще се вземат допълнителни мерки, допълни той.