Ербап народ сме - с маска или без!

Поликлиниката в Благоевград е почти празна

Ето така - пуста и празна - изглеждаше поликлиниката в Благоевград днес. И то в един от най-пиковите й часове, когато обикновено пред кабинетите на лекарите се тълпят десетки хора. Днес тук-там се мяркаше по някой пациент, дошъл за рецепта. Защото от дни лекарите и медицинските сестри, по техните думи, общуват с пациентите си по телефона или онлайн. Модерно, а сега и така необходимо. Взаимно се опитват да се предпазят. Медицинските специалисти, които видях днес в поликлиниката, бяха всички с маски. Пациентите - не. Тях вирус не ги лови!

Пусти са и кафетата и ресторантите в града. Или поне, според келнерите, са с видимо намаляла клиентела. Само някои от най-постоянните клиенти си пиеха кафето рано сутринта. В останалото време е мъртвило.

Обикновено до 10 часа кафето е левче и по тази причина - много ясно! - в кафетата е пълно с пенсионери. Сега обаче като мигриращи лястовички - никакви ги няма. Всеки се е скрил вкъщи, че вирусът на короната мори най-вече пенсионери. Затова - кафенце у дома!

Похвалното е, че част от дамските компании в кафетата, освен усърдно разменяне на новини около коронавируса, обменяха опит, като показваха своите гелове за почистване и уточняваха кой е най-добър. Всяка трета от дамите си бе купила такъв щит срещу коронавируса. Но препоръчваха навън да се ходи и пазарува с ръкавици - всъщност както е било едно време - лете и зиме дамите са били с ръкавички! И хигиенично, и красиво, нали?

Мъжете не са така активни и явно не си падат толкова по личната хигиена. Е, младежите, както обикновено, са в крак - гелове, ръкавици, спирт, спрей. Мъжете, с които разговарях, се похвалиха, че борят "короната", както се изразиха, с греяна ракийка. А друг ги засече, че чистата натурална ракия е най-лековита. За мазане, разтриване, пиене... А и не се харчи ток! Икономист велик! Що ли не стане министър на икономиката?

В магазините и големите търговски вериги хора има, но отливът на клиенти е очебиен. Няма ги постоянните опашки. Тук-там виждам някой с маска. Продавачките - нито маски, нито ръкавици. А знаят всички, че парите, особено монетите, са развъдник на вируси и бактерии. В това число и на коронавируса. Но може би типичната ни българска инатливост ще пребори коронавируса?  Ние сме ербап народ - кой, мене ли? Ти май не ме уважаваш, а?

Бягай, корановирус, бягай, докато не сме ти се нахвърлили!