Oще по-радикални мерки в борбата с коронавируса поиска главният прокурор

Гешев потвърди, че започват масирани проверки заради случаите на спекула с цените на стоките от първа необходимост

Крайно време е държавата в лицето на изпълнителната власт да вземе още по-радикални мерки в борбата с коронавируса, посочи на брифинг главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че някои други държави около нас вземат още по-строги мерки, предаде tribune.bg.

Във връзка с действията по ограничаване разпространението на COVID-19 Гешев проведе среща с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Главният прокурор обяви пред медиите, че е създаден нов щаб към прокуратурата, който ще взаимодейства с Националния оперативен щаб в няколко насоки, за да се противодейства на няколко риска у нас.

"В ситуация на извънредно положение има няколко риска. Основните два са извършване на престъпления, които са по-специфични в такава ситуация. Престъпление по чл. 355, свързани с лицата, поставени под карантина и престъпления, които можем да опишем като телефонни измами или мародерства", обясни главният прокурор. Гешев потвърди, че започват и масирани проверки заради случаите на спекула с цените на стоките от първа необходимост - храни и лекарства.

"Икономиката се възстановява, но не така стоят проблемите със здравето. Ние сме народ, който е минал през много изпитания - войни, глад, болести, ще минем и през тази кризисна ситуация при добра организация и мобилизация на всички ресурси на държавата. И с полагане на всички усилия от всички държавни органи, включително и на прокуратурата", убеден е Иван Гешев. Той изтъкна, че прокуратурата продължава да работи, направена е организация и са взети мерки, за да се гарантира спокойствието и здравето на всички българи. На срещата ген. Венцислав Мутафчийски е обяснил, че в Националния оперативен щаб се сблъскват с редица проблеми.

"Те са от различен характер - налагането на карантина, спазването ѝ и последващи действия върху нарушителите. Този въпрос е изключително важен, защото контактните и заразените лица се увеличават всеки ден и държавата трябва да има твърда позиция за принудителното налагане на престоя им вкъщи. Вие сте свидетели на спекулата, която се вихри по отношение на маските и дезинфектантите. Държавата в лицето на прокуратурата може да вземе отношение", коментира председателят на Националния оперативен щаб. В отговор главният секретар на МВР Ивайло Иванов е уверил, че целият ресурс на вътрешното ведомство е напълно мобилизиран.

"Нашият състав е на терен. Не абдикираме от другата си дейност по противодействие на престъпността, защото престъпниците не спират да мислят какво престъпление да извършат. За тази цел искам да призова цялото общество да бъде отговорно и солидарно в този напрегнат момент", посочи Иванов. Главният секретар на вътрешното министерство е дал пример с появилите се в социалните мрежи снимки на неоснователно скъпи лекарства и е призовал гражданите да бъдат отговорни, тъй като за да проверят тези сигнали, служителите му временно оставят настрана работата си по  други случаи.

"Ние веднага се задействаме по всички такива сигнали, независимо как сме ги получили. Поддържаме ежечасен контакт и се стремим да помогнем навсякъде, където има нужда. Но така трябва да разсъждават всички. Най-големият враг в момента са паниката и недоверието в институциите", предупреди главният секретар на МВР.