Ски учител от Троян е сред заразените с коронавирус

Животът

17-03-2020, 12:13

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заразена израелка цяла седмица карала ски в Банско

Първи случай на заболял от коронавирус регистрираха в Троян, съобщи кметът на града Донка Михайлова на извънреден брифинг в града. По неофициална информация става въпрос за ски учител, който е работил в Банско.
"Има регистриран троянец с COVID 19. Стана както не сме го очаквали – млад троянец, работещ другаде в страната", написа също кметицата в своя Фейсбук профил. В града са предприети сериозни мерки.
"Оперативният щаб, който приключи току-що, реши да наложи строги мерки. Какво ще се случи от тук нататък, зависи от нас", се казва още в съобщението. Под публикацията в социалните мрежи на кметицата съпругата на заразения успокоява троянци, че мъжът ѝ е бил на работа целия зимен сезон на Банско и не е контактувал с хора от Троян.
Заразеният мъж помоли хората, които са имали контакт с него да се самоизолират. В емоционална публикация, той изрази благодарността си и съжалението си.
"Молба към всички, които са имали контакт с мен през последната седмица. Да се самоизолират вкъщи и утре сутрин да се обадят на личен лекар и да кажат,  че са имали контакт с позитивен за коронавирус. Благодаря и много съжалявам", написа той.
Това е първи регистриран случай в област Ловеч.
Днес по-рано стана ясно, че заразена с COVID-19 израелка е карала цяла седмица ски в Банско, а вчера се разбра за други два случая на болни от коронавирус отново в ски курорта - 78-годишен англичанин, и 9-годишно дете.
Точно заради този взрив на болестта в Банско ски зоните в трите големи зимни курорти Банско, Боровец и Пампорово се затвориха заради разпространението на коронавируса и обявеното извънредно положение в страната.
Проф. Мутафчийски още вчера каза, че ски курортите се оформят като интересна дестинация за коронавируса. Според него, това е свързано с преохлаждането на носоглътката, която тогава става много по-податлива за възприемане на вируси. Затова и ски курортите се явяват като инкубатор за разпространяване на коронавирус.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"