Ски учител от Троян, работил в Банско, е с коронавирус

Проф.Мутафчийски: Ски курортите се оформят като интересна дестинация за коронавируса

На извънреден брифинг на Временния оперативен щаб в Троян днес стана ясно, че има установен случай на заболял с COVID-19. Мъжът е настанен в Инфекциозно отделение в Ловеч, установени са контактните му хора. Мъжът не е напускал страната, но е работил извън територията на общината. По неофициална информация става въпрос за ски учител, който е работил в Банско.
"Има регистриран троянец с COVID 19. Стана, както не сме го очаквали – млад троянец, работещ другаде в страната", написа също кметицата в своя Фейсбук профил. Под публикацията в социалните мрежи на кметицата съпругата на заразения успокоява троянци, че мъжът ѝ е бил на работа целия зимен сезон на Банско и не е контактувал с хора от Троян.
Заразеният мъж помоли хората, които са имали контакт с него, да се самоизолират. В емоционална публикация той изрази благодарността си и съжалението си. "Молба към всички, които са имали контакт с мен през последната седмица. Да се самоизолират вкъщи и утре сутрин да се обадят на личен лекар и да кажат, че са имали контакт с позитивен за коронавирус", написа той.
Днес по-рано стана ясно, че заразена с COVID-19 израелка е карала цяла седмица ски в Банско, а вчера се разбра за друг случай на болен от коронавирус отново в ски курорта - 9-годишно дете.

Ски зоните в трите големи зимни курорти Банско, Боровец и Пампорово се затвориха от вчера заради разпространението на коронавируса и обявеното извънредно положение в страната.
Проф.Мутафчийски вчера каза, че ски курортите се оформят като интересна дестинация за коронавируса. Според него това е свързано с преохлаждането на носоглътката, която тогава става много по-податлива за възприемане на вируси. Затова и ски курортите се явяват като инкубатор за разпространяване на коронавирус.