Ще кандидатстваме в Еврозоната до края на април

Портфейл

10-04-2020, 15:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Премиерът Борисов обеща да кандидатстваме в „чакалнята“ на Еврозоната – ERM ІІ до края на месеца

Ще кандидатстваме в Еврозоната до края на април. Убеден съм, че ще бъдем приети“, уточни премиерът.

Относно резерва на страната, Борисов обясни, че гласуваният лимит на дълга от парламента в размер на 10 млрд. лв. е за справяне с последствията от кризата, а не е пряко необходим на страната сега. Той за пореден път обясни, че заем на този етап не е теглен.

„Ние имаме 10 млрд. лв. резерв. Дългът, който НС ни разреши, е, ако няма тези пари в Държавния бюджет, да има откъде да набавим пари и да не стане 3 долара пенсията. Да, криза е, страховита е. Мога да си направя критика към себе си. Сега трильони евро отпуска ЕЦБ, но за кои държави. Решихме да сме по-бавни и да убедим хората. Тези, които са в чакалнята, получават, а другите теглят заеми с лихви“, изтъкна министър-председателят, след като посети фабрика за предпазни маски в Хасково.

Премиерът вече е разговарял с председателката Европейската централна банка /ЕЦБ/ Кристин Лагард и се надява „с много мощно подаване на проспекти“ страната ни заедно с Хърватия да бъде приета в чакалнята на Еврозоната.

„България е прекрасно структурирана и истински се надявам, имаме едно условие и ще го изпълним, да си кандидатстваме отново. Аз съм убеден, че с колегите от Хърватия кандидатстваме заедно, не само ще бъдем приети, но ще ни разрешат плащания и ще се закачим за основния „поток“ от средства в ЕС. България като чакалнята за еврозоната е минала отдавна темата“, увери Борисов. По думите му за ЕС е важно дисциплинираните държави по-бързо да се възстановят.

„За прекарване кризата пари ще съберем, но после ще трябват много повече пари, искам да ги осигуря“, обясни премиерът.

Той напомни на медиите и конкретния повод да посети Хасково.

„Дойдох да благодаря на хората, защото това е фирмата, която предлага най-доброто качество. Освен, че не са съкратили работници и са вдигнали заплатите, пред тях се отваря и голям пазар. Преправяме икономиката, за да не охкаме и ахкаме", обясни Борисов.

Премиерът обяви, че ще се отпускат средства и за самотните майки.

„За това обикаляме и преструктурираме. За да могат хората да си хранят децата. С финансовия министър, Сачева и Дончев ще обсъдим по какъв начин самотни майки да получат средства, за да си издържат децата", обяви премиерът. Той обяви, че зеленият коридор за тировете действа безпроблемно.

„Движенията на транспорта е по-добро при коронавируса. Турция реши да третира нашите шофьори като турските“, коментира Борисов.

Министър-председателят отказа да влиза в задочна полемика с президента на страната. Борисов напомни, че Румен Радев е излъгал в интервю относно наложеното вето на две точки от закона за извънредното положение.

„Обади ми се, че ще върне ветото с двете точки. Така че с две ръце го подкрепих. Второто беше за спекулата. Само че пуснете си интервюто му след това, че България не е готова за кризата. Сравняват ме с Германия и Сингапур - най-подредените държави. Да кажеш, че България е неподготвена за кризата, е вероломно нападение, не е протегната ръка. Това не успокоява хората. Правите като „пинг-понг“, той каза, онзи каза. Аз моята работа си я върша. Той вчера даде ли ви една идея. Нито една идея не е представил. Идея ли е да подпомогнем икономиката и да преборим коронавируса. Не сте прави, когато някой напада и удря, вие да казвате двама се бият. Вчера това, което каза /Радев б.р./, излъга", отсече премиерът.

Премиерът е възложил да се възстанови дейността на Института по микробиология, тъй като няколко пъти са били поръчвани PCR-тестове, но налични такива няма.

„Днес взехме решение за 300 000  PCR-тестове. Един милион съм поръчал на ЕС, няма тестове, в никоя държава ги няма. Предложил съм да възстановим Института по микробиология, да имаме готовност в последствие да си правим ние тестове“, подчерта министър-председателят. По негово разпореждане министърът на икономиката е възложил на фирми от Технопарка да направят четчицата, която стои на върха на тестовете за коронавируса и с която се взимат пробите на пациентите.

На раздяла с медиите премиерът обеща и занапред да застава пред всички журналисти и да отговаря на всички въпроси, а не както държавния глава да иска предварително въпросите и да кани само избрани журналисти при себе си.