Томислав Дончев: Ще се справим и като правителство, и като общество

Вицепремиерът, който беше гост в "Още от деня" подчерта, че управляващите се справят в ситуацията, предприемайки мерки, не по-различни от тези в другите европейски страни

Томислав Дончев съобщи за още икономически мерки, които са в процес на подготовка, във връзка с пандемията. В кризата, предизвикана от коронавируса, правителството се стреми да разпределя безвъзмездната помощ така, че тя да отива при тези, които имат най-голяма нужда.

Дончев заяви, че от повече от 23 хиляди работещи ще бъдат подпомогнати от мярката 60:40, която ще струва на държавата 1-1,5 млрд лева. Същевременно, припомни той, банките ще отпускат безлихвен заем в размер на 1 500 лв. на месец при изключително добри условия. Те имат готовност и да приемат отлагане на плащанията по кредити от свои клиенти.

Вицепремиерът съобщи за други, безвъзмездни помощи, които правителството възнамерява да отпусне. На първо време ще бъде оповестена помощ за родителите, които сега не работят, защото трябва да се грижат за децата си вкъщи. Ще има и безвъзмездна помощ за най-малките предприятия, които са застрашени от фалит в тези тежки условия. Обсъждането на тази мярка с представители на дребния бизнес ще започне още в първите дни на идната седмица. Очакванията са тя да бъде въведена до края на месеца.

Що се отнася до социално слабите, предвижда се да им бъде осигурявана храна, каза Дончев. Той изтъкна обаче като основен проблем в тази дейност факта, че много от тези хора нямат лични документи. Това затруднява предаването и отчитането на храната.

Запитан какво можем да очакваме от икономиката след пандемията, Дончев отказа прогноза с аргумента, че никой сега не може да предвиди как и накъде ще тръгне тя. Според него заложеният в актуализирания бюджет до 3% спад на икономическия растеж е "сурово реалистичен сценарий".

Дончев повтори, че правителството ще пренасочва средства от вече отпуснати европейски пари по различните програми за посрещане на разходите по борбата с коронавируса ипревенцията на населението. България би могла да кандидатства и за помощ от общоевропейския фонд за справяне със заразата, но само ако получи добри условия. Шансът за това за страна като България е по-малък, тъй като държавите от еврозоната се ползват със специални условия в договорения спасителен пакет от общо 540 милиарда евро за държави и фирми, тежко засегнати от пандемията.

В заключение вицепремиерът Дончев изрази увереност, че българите ще се справим с тежката криза.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен