Бойко Борисов: Огромен напредък има по изграждането на Хемус

Мисия

16-04-2020, 14:45

Снимка:

фейсбук Бойко Борисов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Призовавам хората да не пътуват по празниците и да проявяват здрав разум“, каза премиерът

„196 колцентъра са създадени в общините у нас, над 4 000 доброволци помагат в 210 общини. Дезинфекцията е редовна, в църквите става преди и след службите. Въпреки Таксата битови отпадъци и данъците.“ – това съобщи на министър председателя Бойко Борисов председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Той подчерта, че общината ни шест завода шият маски, един от тях е с най-голяма производителност на плат за предпазни костюми, 2 500 души работят за производството му.

Довечера самолет на НАТО каца с дарение от Китай – това са респиратори, маски от най-висок клас за лекарите. „Интересното е, че самолетът се пилотира от две жени“, съобщи премиерът.

Той е на посещение в един от великотърновските заводи, който произвежда предпазни средства. На входа на предприятието на Борисов и придружаващите го беше измерена температурата и извършена дезинфекция.

„Призовавам хората да не пътуват по празниците и да проявяват здрав разум. Те не бягат от мен или полицията, а отиват при възрастните си роднини, които могат да заразят. Целта ни е да запазим хората живи и дотук се справяме. Вчера излезе статистиката по държави и се видя, че благодарение на предприетите мерки, в България има най-малко заболели и умрели. Целта ни е да се запазим живи. Другото ще го насмогнем. Стараем се много. Дотук сме прави, безспорно. Пазете се! Единственото сигурно е дистанция. Светът доказа, че няма имунитет. Тежък Великден ще е. Ние единствените не си затворихме църквите в света. Дано има добър знак за това. Призовавам всички да си останат вкъщи“, каза премиерът Борисов в навечерието на Възкресение Христово.

Той добави, че страната ни разполага с достатъчно PCR тестове. „Ако всяка държава приложи масови тестове, ще са необходими над 7 милиарда теста - коя икономика ще издържи“, попита реторично премиерът. "Има методики, по които се прави масово тестване. Това не означава да се тестват 7 милиона българи. Статистиката ви показа, никой не може да скрие умрели. Тези, които са го прекарали и не са усетили, са щастливци", каза още премиерът и добави, че за да сме сигурни, всеки ден трябва да се правят тестове.

Огромен напредък има по изграждането на автомагистрала "Хемус". Строи се, както сме обещали, което помага също за заетостта и за икономиката на страната. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектира изграждането на участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с пътя Луковит-Угърчин.

На отсечката, която е с дължина близо 16 км, се почиства теренът, изграждат се водостоци, извършват се изкопно-насипни работи, изгражда се колекторна система, както и два селскостопански подлеза. Ще бъдат изградени два пътни възела, четири моста и два виадукта. От цялата АМ Хемус остават за изграждане общо 240 км, като прогнозата е до 2024 г. аутобанът да бъде завършен от София до Варна. За строителството на магистралата Агенция „Пътна инфраструктура“ вчера разплати нови 19 006 099,97 лв. за участъка Белокопитово-Буховци. По време на инспекцията на участъка работниците увериха премиера, че са получили заплатите си преди предстоящите празници.

„Виждате за колко кратко време, какъв огромен напредък има и то във време на криза“, отбеляза премиерът Борисов пред журналисти. По думите на министър-председателя е важно  газопроводите и инфраструктурните проекти да продължат да се изграждат и където може, да се работи. По този начин оборотите на държавата ще продължат да работят, макар и забавено в момент, когато заради пандемията икономиката на света е спряла. Борисов напомни, че е важно да се работи като се спазват всички мерки за безопасност.

Премиерът Бойко Борисов отново призова гражданите заради коронавируса да останат по домовете си, като изтъкна, че това е доказано най-добрата мярка. Министър-председателят специално благодари на медиите за това, че призовават хората за същото и показват тежката ситуация в други страни. „Моите опасения са, че това разпускане в следващите дни ще доведе до бум. Бройте след Великден 6-7 дни и ще броим дали сме били дисциплинирана и отговорна нация“, заяви Борисов. Премиерът добави, че с неспазването на мерките на практика се наказват тези, които са спазвали дисциплина. Министър-председателят заяви, че е разпоредил на МВР да бъдат максимално стриктни по отношение на декларациите, подавани на изходите на населените места и изрази възмущението си от опитите да се лъже.

Пред медиите премиерът коментира и исканото увеличение на цените от няколко топлофикации. Борисов определи това като провокация и изрази надежда прокурорите и полицаите да намерят виновните. Министър-председателят Бойко Борисов напомни, че през март българското правителство е направило голям пробив, намалявайки цената на газа за България с над  40% и то със задна дата.