Проектът АЕЦ "Белене" се забавя заради коронавируса

България уведоми "Росатом" за отлагане на сроковете за провеждането на търга

България уведоми "Росатом" за отлагане на сроковете за провеждането на търга за строителството на АЕЦ "Белене" заради пандемията от коронавирус. Сроковете за удължаване на работата по търга ще зависят от периода на действие на ограниченията заради пандемията. Това обяви представител на "Росатом", съобщава Канал 3.

"Днес получихме официално писмо от българската страна, че заради епидемията от коронавирус сроковете на процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене" се отлагат. Конкретните срокове ще зависят до голяма степен от възможността за пълен достъп на участниците в така наречената "информационна стая" за проучване на техническата документация на проекта, въз основа на която ще бъдат формирани предложенията на участниците", каза той.

ържавната корпорация "Росатом" е оптимист за осъществяването на АЕЦ "Белене", въпреки забавянето на търга заради пандемията от коронавирус. "Въпреки забавянето, предизвикано от обективни причини, ние проявяваме голям интерес към него и сме оптимисти", заяви източникът.
Той също така отбеляза, че България в рамките на възможностите, с които разполага, ще продължи работата по търга за строителството на централата, въпреки ограничителните мерки, въведени в страната заради коронавируса. От руската страна уточниха, че процесът ще продължи онлайн по редица въпроси.