Николина Ангелкова призова българите да изберат родното Черноморие

Животът

28-04-2020, 11:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министърът на туризма е предложила пакет от мерки на колегите си от ЕС

Министър Николина Ангелкова е предложила пакет от мерки в подкрепа на туризма по време на видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите - членки на Европейския съюз.
Сред предложенията е създаването на европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да помогне за осигуряването на ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Министърът каза, че това е важен инструмент, за да се избегне затвореният кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците на услугата и, от друга страна, - към потребителите, и това да доведе до масови фалити.


Друго предложение, свързано с огласеното от Европейската комисия  създаване на т. нар. възстановителен план след започване на бавното възстановяване от кризата с коронавируса, по което е постигнато общо решение на ресорните министри от Евросъюза, е около 20 на сто от средствата, обявени от Комисията за плана, да се насочат целево към туризма. Министърът е поискала да има ясни правила и критерии за разпределяне на тези средства към страните членки на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията от бранша.

Друго предложение е за отделна бюджетна линия, както по линия на финансовите инструменти, така и грантови схеми по линия на оперативните програми за следващия програмен период, насочени към туризма, които да се използват от бизнеса, държавата и местните власти, каза министърът и напомни, че допреди тази криза бизнесът е нямал възможност да ползва директно грантови схеми.

Поискано е и да има единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС между страните членки и свързани с пътуването вътре в ЕС, както и да има единен протокол, правила или препоръка за спазването на единни здравни стандарти за работата на местата за настаняване и хранене и за правилата, които туристите следва да спазват. „Предложихме да се мисли в перспектива за по-гъвкави режими по отношение на туристическите визи за трети за ЕС страни, когато се възобновят пътуванията“, каза още министърът.

Предложено е още и да има обща европейска туристическа стратегия, свързана с възстановяването на позициите на Европа като туристическа дестинация, с ясни правила и план за действие за това как да се рекламира Европа и отделните страни като привлекателна туристическа дестинация.

Необходим е специален план за възстановяване и излизане от кризата, който да е обвързан със съответното финансиране и мерки, смята Ангелкова. В рамките на работната група, която в ЕК е създадена за сектор "туризъм", тези мерки и проблеми на сектора ще бъдат обсъдени, допълни министърът. Тя предложи на сектора заедно да се изпрати декларация или писмо, с което да се обединят тези усилия, за да бъдат защитени исканията и предложенията, свързани с възстановяването на сектора.

„Нека всеки да избере България за своята късна почивка това лято, и да покажем какви са прекрасните места в нашата страна“, призова Ангелкова.

Министър на туризма съобщи, че се планира от 15 юни да започне подготовката за летния сезон и той да започне от 1 юли. „Разработена е кризисна програма за реклама. Там е вътрешният пазар и отново призовавам да се избере България и българското Черноморие“, посочи министърът.

На второ място са нашите съседни страни. Едва ли толкова бързо ще се възстанови авиацията и редовните полети, за да може да разчитаме на други дестинации, посочи Ангелкова, отбелязвайки достъпността на съседките ни.

По думите й на трето място тя отбеляза и европейският пазар. В непрекъснат диалог сме с големите туроператори, с които до момента сме работили, добави Ангелкова.

Друга основна мярка е насърчаването на организирания туризъм и стимулиране на чартърите. Но това ще зависи от поетапното отваряне на границите и от възможностите на бюджета. Ангелкова съобщи, че вече има отправено предложение до МВнР за облекчаване на туристическите визи за гражданите на Русия и Турция.