Каракачанов внася законопроект за доброволната военна служба

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов наблюдава днес, 2 юли, заключителния етап от курса по начална военна подготовка за ученици, който се проведе в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново. В обучението участваха 20 ученика от Професионалната гимназия „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, които днес получиха сертификатите си лично от министъра на отбраната. Той отличи и гимназистите, постигнали най-добри резултати по време на обучението.

„Това е първият курс, след повече от 20 години, в който гимназисти получават знания за това какво е защита на отечеството, какво представлява оръжието, преминават курс по оцеляване в природата, курс по ориентиране – знания, които ще им бъдат полезни в живота“, каза пред журналисти министър Каракачанов. Той допълни, че по конституция всеки български гражданин има задължението да защитава страната си, но в същото време младите хора нямат възможност да получат военно обучение. „Затова нашата цел с този пилотен курс, който с НВУ организираме, е да предизвикаме интереса на младите хора“, добави министърът.

„Идеята на този проект на Националния военен университет беше да надградим знанията, които учениците получават в средното училище, и с военно-приложни знания и умения по военни дисциплини“. Това каза началникът на НВУ полковник Иван Маламов, който представи пред журналисти подробности за проведената начална военна подготовка. „С нашите полигони, учебни центрове и преподаватели, може да си позволим подобно обучение. Ще бъда щастлив, ако някой от тях един ден кандидатства в нашия университет“, посочи полковник Маламов. В продължение на пет дни учениците са преминали занятия по девет дисциплини и са се запознали с режима на курсантския живот в университета.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи пред журналисти, че следващата седмица ще внесе в Министерския съвет проекта на Закон за доброволната военна служба. Законът ще даде възможност на всеки български гражданин доброволно да премине военно обучение в рамките на два модула от по три месеца всеки. Работните места на хората, които доброволно поискат да преминат обучение, ще се пазят, независимо дали са в частния или държавния сектор, каза още министър Каракачанов. Финансирането на доброволната военна служба ще бъде в рамките на бюджета на Министерството на отбраната и няма да се налага търсене на допълнителни средства, обясни той.