Гледаме Стоян Дойчев в моноспектакъла "Аз, Сизиф" (снимки)

Ще бъде представен тази вечер в рамките на Летните театрални вечери

Театралният спектакъл ,,Аз, Сизиф" на Театър ,,Азарян" - НДК ще бъде представен в Летния театър Благоевград тази вечер в рамките на Летните театрални вечери.

За първи път в новооткрития Летен театър благоевградчани имат възможността да се насладят на невероятни камерни заглавия и моноспектакли. Летните театрални вечери стартираха на 24 август и ще продължат до 30 август, от 21:00 ч., под открито небе в Летния театър, намиращ се в кв."Вароша“. С подкрепата на Драматичен театър ,,Никола Вапцаров" Благоевград.

Днес от 21:00 ч.Театър „Азарян“ - НДК представя в Благоевград "Аз, Сизиф".

Режисура и драматургия Веселка Кунчева, сценография и кукли Мариета Голомехова, музика  Христо Намлиев, хореография Мария Димитрова, сучастието на Стоян Дойчев. Текстът в спектакъла се изпълнява от Леонид Йовчев

„Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение.” /„Митът за Сизиф” от Албер Камю/

„Аз, Сизиф“ е великолепен спектакъл под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева и впечатляващата визуална среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова. Забележителната роля на Стоян Дойчев, вплетена във впечатляващата визуална среда и текстът, изпълняван от Леонид Йовчев, оформят този изящен спектакъл.

„В спектакъла „Аз, Сизиф” изследваме пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот.”

Определен като куклен моноспектакъл за възрастни, спектакълът ефектно съчетава предметен и физически театър.
Сизиф е онзи митологичен герой, който, наказан от боговете за своята прозорливост, е осъден вечно да носи на гърба си камък до върха на скала и едва достигнал до него, да се претъркулва обратно надолу. Той се превръща в нарицателно за абсурдността на човешкия живот като затворен кръг от непрекъснато повтарящи се действия с като че ли незнаен смисъл. С комичността, която носи абсурда, „Аз, Сизиф” създава образ, звук и движение на този мит като едно неизменно завръщане на човека към себе си.
Спектакълът  “Аз, Сизиф” е горд носител на наградата “WIND” на фестивала “PUF” в Пула, Хърватия, също така носител на две големи награди от Международния театрален фестивал за куклено изкуство „Пинокио“ в полския град Лодз – за сценография на Мариета Голомехова и за най-добър актьор за изпълнението на Стоян Дойчев, известен още като Асенчо от филма „Възвишение“. Номинация за награда "Икар", 2014 на Съюза на българските артисти за куклен спектакъл.
Спектакълът е отличен на международен куклен фестивал за възрастни „Пиеро“, 2013 с награда за експериментални и нови форми, наградата на младата театрална критика, награда за мъжка роля, награда за  сценография, награда за авторска музика на Христо Намлиев.