БАЗ и СЗБ: Оцелелите в нашия бранш внасят повече ДДС в сравнение с 2019 г.

Предварителните им данни сочат фалит на около 1/3 от търговски дружества в бранша

Българската асоциация на заведенията /БАЗ/ и Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ изтъкват, че оцелелите в техния бранш внасят повече ДДС в сравнение с 2019г. От бранша отричат изнесеното в медиите, че са внесли по-малко ДДС за юли и август тази година спрямо същите месеци на 2019 г.

От двете сдружения настояват, че в резултат на мерките срещу разпространението на коронавируса оборотите в заведенията са спаднали с около 45%. Собствениците на заведения припомнят, че месеците юли и август 2019 г. са били едни от най-силните в рамките на една изключително силна икономически година за секторите хотелиерство, рестораньорство и туризъм.

„След отмяната на извънредното положение заведенията работят с 50% от капацитета си заради отстоянието на маси, ограниченията в по-големи прояви и т.н.“, допълват от БАЗ и СЗБ. По техни оценки други фактори за по-малките обороти на заведенията са, че страната ни ще се намира в извънредна епидемична обстановка до края на м. ноември, като в допълнение по данни на НСИ спадът на чужденците, посещаващи страната ни с цел почивка през август 2020 г. е над 80%.

„С мярката 80/20 правителство взе решение допълнително да подпомогне ликвидността на фирмите като даде възможност да се кандидатства за финансова подкрепа само с декларирани като дължими данъци и осигуровки. Заплащането на тези данъци и осигуровки предстои да се извърши в следващите месеци“, уточняват от БАЗ и СЗБ. Предварителните им данни, обаче, сочат фалит на около 1/3 от търговски дружества в бранша.

„При наличието на всички тези факти намираме за логично номиналната стойност на платеното ДДС за месеците юли и август на 2020 година да бъде по-ниска от тази за 2019 година. Когато се съберат всички гореизложени данни обаче става ясно, че останалите на пазара наши колеги са внесли повече, като процентно съотношение, в държавната хазна, в сравнение с миналата година“, коментират от БАЗ и СЗБ. Те са категорични, че намаляването на ДДС за ресторантьорството е спасителна мярка за оцеляването на бизнеса и за запазване на десетки хиляди работни места.